Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corespondent american la Moscova a fost inculpat oficial pentru 'spionaj'

TASS
Evan Gershkovich arest rusia

Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută, a fost vineri inculpat oficial pentru "spionaj", informează AFP, care citează agenţii de presă ruse.

Potrivit Interfax, Gershkovich, corespondent al cotidianului Wall Street Journal (WSJ) care a lucrat în trecut şi pentru AFP, este urmărit în baza articolului 276 al Codului Penal rus. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, scrie Agerpres.

Agenţia de presă TASS informează la rândul său că autorităţile l-au "inculpat pe Gershkovich pentru spionaj în folosul ţării sale". "El a negat categoric acuzaţiile şi a declarat că activităţile sale în Rusia erau de ordin jurnalistic", a adăugat TASS, citând o sursă anonimă din cadrul forţelor de securitate.

Această inculpare deschide calea spre un proces a cărui dată nu a fost încă anunţată.

Reținut la Ekaterinburg

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunţat o arestare "inacceptabilă", iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept "ridicolă" acuzaţia de spionaj.

Arestarea lui Gershkovich vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei după ofensiva contra Ucrainei, care a tensionat foarte mult relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Tensiuni

Ea urmează, de asemenea, unui schimb în decembrie între starul american de baschet Brittney Griner, care se afla în custodia rusă, şi traficantul de arme rus Viktor Bout, arestat în SUA.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri Rusia că arestează în mod arbitrar cetăţeni americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb şi pentru a recupera cetăţeni ruşi arestaţi în SUA.

Vineri, liderul majorităţii democrate şi cel al minorităţii republicane din Senatul american au îndemnat la unison la eliberarea "imediată" a jurnalistului Evan Gershkovich.

"Condamnăm ferm detenţia arbitrară a acestui cetăţean american şi reporter al cotidianului Wall Street Journal", au scris democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, într-un rar comunicat comun.

Cei doi au cerut "eliberarea imediată a acestui jurnalist independent, respectat în lumea întreagă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.