Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Creţu anunţă DEZASTRUL: 'România a atras doar 19-21% fonduri de coeziune și de dezvoltare regională'

sursa FOTO: Inquam
Corina Cretu

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat, vineri, la Zalău, că România are actualmente un grad de absorbţie al fondurilor europene, pe fondul de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, de circa 19-21%, respectiv 28% dacă se iau în considerare şi plăţile directe din agricultură, potrivit agerpres.ro.

Corina Creţu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instabilitatea administrativă din ultima perioadă a îngreunat atragerea fondurilor europene în cazul României.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer scena politică: Lovitura decisivă pe care ar putea-o primi Klaus Iohannis, după pensionarea lui Augustin Lazăr

"Din păcate, pentru perioada 2014-2020 implementarea pe teren merge foarte lent. Am lucrat cu cinci guverne, opt-nouă miniştri ai Transporturilor. Această instabilitate administrativă a afectat foarte mult atragerea fondurilor europene. Suntem la o absorbţie, privind fondul de dezvoltare regională şi fondul de coeziune, pe care eu le coordonez, undeva între 19 şi 21%, cu tot cu agricultură, care sunt plăţi directe 28% şi gândiţi-vă că suntem în al cincilea an al exerciţiului bugetar de şapte ani. (...) Cred că organizarea administrativ-teritorială de acum îngreunează foarte mult absorbţia fondurilor europene", a precizat comisarul european.

Citește și: Viorica Dăncilă aruncă bomba! Dă semnalul pentru candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale

Corina Creţu a adăugat că deşi proiectul european este în ultima perioadă atacat, România nu-şi poate permite un alt drum decât acela pro-european.

"Proiectul european este cel mai atacat în această perioadă, în primul rând din Vest, dar şi de unele ţări din Estul european, care din dorinţa de a-şi ascunde propriile neîmpliniri o blamează şi fac din Uniunea Europeană un ţap ispăşitor. (...) România nu-şi poate permite luxul de a se gândi la un alt drum decât acela pro-european, iar apartenenţa la Uniunea Europeană, care a adus 70 de ani de pace pe continentul european, care a adus 45 de miliarde de euro, deci vedem solidaritate inclusiv în termeni financiari, care a adus programele Erasmus pentru tineri, posibilitatea de a munci, de a călători, toate aceste lucruri trebuie explicate şi trebuie explicate mai ales generaţiilor tinere", a menţionat aceasta.

Citește și: Mutarea anului în fotbal! Gigi Becali vrea să-i ia ‘averea’ lui Hagi

Comisarul european pentru politică regională a subliniat faptul că pe viitoarea perioadă de programare, România ar putea primi cu 13% mai multe fonduri europene decât în perioada 2014-2020, dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată de către Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene, pentru că negocierile sunt blocate în prezent.

Citește și: Tăriceanu aruncă bomba! Liderul ALDE face dezvăluiri uluitoare

Printre noutăţile viitoarelor regulamente propuse de Comisie se numără 80 de măsuri de simplificare radicală a birocraţiei privind absorbţia fondurilor europene, respectiv propunerea ca minim 10% din bugetul Programului Operaţional Regional să fie alocat direct în administrare oraşelor şi localităţilor mici, a precizat Corina Creţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.