Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coroana imperială, un giuvaier care simbolizează puterea regală britanică

Getty Images
regina elisabeta sicriu

''Coroana imperială de stat'' sau coroana imperială, aşezată pe o pernă violet deasupra sicriului reginei Elisabeta a II-a în timpul procesiunii spre Westminster, este un giuvaier încrustat cu unele dintre cele mai faimoase pietre preţioase din lume, informează AFP.

Având un cadru din aur şi interiorul căptuşit cu o tocă din catifea violet, coroana imperială este ornată cu 2.868 de diamante şi cu numeroase pietre preţioase, dintre care 17 safire, 11 smaralde şi 269 de perle, potrivit Agerpres.

Simbol al monarhiei şi al puterii divine a suveranului, este purtată de rege după ieşirea din Westminster Abbey, imediat după încoronare, însă în timpul ceremoniei din interiorul abaţiei, arhiepiscopul de Canterbury pune pe capul suveranului coroana Sfântului Eduard, de două ori mai grea şi care cântăreşte două kilograme.

Confecţionată în 1937 de bijutierul coroanei Garrad & Co pentru regele George al VI-lea, reia modelul celei a reginei Victoria, creată în 1838, cu baza căptuşită în blană de hermină.

Printre numeroasele nestemate care o decorează, în partea anterioară se află un diamant gigantic de 317 carate, Cullinan II, cunoscut şi sub numele de a ''doua Stea a Africii'', legat de Safirul Stuart printr-o fâşie ajurată presărată cu opt smaralde şi opt safire între două rânduri de perle.

Două arcuri încrustate cu diamante şi perle, a căror bază este ornată în partea anterioară cu ''Rubinul Prinţului Negru'', în realitate un spinel impresionant, înconjoară coroana. La intersecţia acestora în vârful coroanei sunt suspendate patru perle în formă de pere în înveluşuri de diamante roz, cunoscute sub numele de ''cerceii reginei Elisabeta''.

Deasupra se ridică o sferă pavată de briliante, în vârful căreia se află o cruce decorată în centru cu foarte vechiul ''Safir al Sfântului Eduard'', despre care se presupune că ar fi aparţinut lui Eduard Confesorul, ajuns pe tronul Angliei în 1042. Câteva flori de crin, fiecare ieşind dintr-un rubin, sunt de asemenea dispuse între arcuri.

Plachetele aflate pe reversul ''Rubinului Prinţului Negru'' şi al ''Safirului de Stuart'' sunt gravate pentru a comemora istoria Coroanei.

Păstrată în Turnul Londrei alături de celelalte bijuterii ale coroanei britanice, coroana imperială, cu o înălţime de 31,5 centimetri, a fost purtată în fiecare an de regina Elisabeta a II-a cu prilejul ceremoniei inaugurale a activităţii Parlamentului. Nu a mai purtat-o în ultimii ani din cauza greutăţii coroanei.

Termenul ''coroană imperială de stat'' datează din secolul al XV-lea când monarhii englezi au ales o concepţie a coroanei închisă de arce pentru a demonstra că Anglia nu s-a supus niciunei alte puteri terestre, potrivit Royal Collection Trust, care supraveghează The Royal Collection a familiei regale britanice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.