Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronarografia, standardul de aur în diagnosticul și tratamentul infarctului miocardic

Radu Pop
angiograf sanador

Cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare sunt bolile coronariene, care apar atunci când arterele coronare se îngustează din cauza depunerilor de colesterol și nu mai pot transporta sângele către inimă în mod corespunzător.

Coronarografia este singura procedură de diagnostic care permite verificarea cu precizie a stării arterelor coronare și depistarea eventualelor îngustări care pot compromite fluxul de sânge al mușchiului cardiac, cauzând durere la nivelul pieptului sau complicații mai severe, cum ar fi insuficiența cardiacă și infarctul miocardic.

Procedura necesită de obicei o zi de spitalizare și se efectuează în laboratorul de cateterism cardiac, în mediu steril, cu ajutorul unui aparat radiologic de ultimă generație, numit angiograf. În ziua în care se efectuează procedura pacientul nu are voie să consume alimente sau lichide, nici să utilizeze medicamente anticoagulante sau antidiabetice.

Coronarografia nu este o procedură dureroasă, deoarece se realizează cu anestezie locală cu xilină injectată la încheietura mâinii sau în zona inghinală, pacientul fiind conștient pe toată durata procedurii. Abordul arterial se poate face prin artera radială, femurală sau brahială, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientului. . Prin interiorul vasului, cardiologul intervenționist introduce un cateter cu care avansează până la nivelul arterelor coronare, sub ghidaj radiologic, ulterior injectând substanța de contrast care va evidenția arterele coronare și stenozele prezente la acest nivel.

Întreaga procedură durează aproximativ 30 de minute, cu excepția situațiilor în care, pe lângă vasele inimii, trebuie vizualizate şi alte teritorii vasculare.

După ce se finalizează testarea, cateterul va fi îndepărtat, se va aplica presiune pe zona puncţionată timp de 20 de minute și se va pansa strâns. În ziua procedurii, pacientul va trebui să rămână întins în pat, fără să miște piciorul sau mâna unde s-a realizat puncţia. Externarea are loc de obicei a doua zi după procedură, când se poate începe o mobilizare treptată.

În cazul în care coronarografia indică o boală coronariană, există mai multe variante de tratament care se pot recomanda, printre care tratamentul medicamentos, angioplastia coronariană sau intervenţia chirurgicală pentru bypass coronarian. De altfel, coronarografia indică medicilor care este metoda optimă pentru tratarea bolii coronariene.

Ziua națională a inimii este sărbătorită în România anual, pe data de 4 mai, pentru a crește gradul de conștientizare asupra numărului alarmant de afecțiuni cardiovasculare și a factorilor de risc.

Medicii specializați în Cardiologie intervențională de la SANADOR îți pot oferi cele mai noi și revoluționare metode de diagnostic și tratament, soluționând astfel afecțiunile coronariene, indiferent de complexitatea cazului.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu cele mai moderne echipamente, care dispun de tehnologii medicale ultraperformante, multe introduse în România în premieră la SANADOR. Departamentul de Cardiologie Intervențională beneficiază de dotarea cu două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație, echipate cu cele mai moderne tehnologii medicale.

Angiografele Philips Azurion 7 permit medicului stabilirea precisă a diagnosticului și realizarea de proceduri terapeutice minim invazive de înaltă complexitate în cardiologia intervențională, electrofiziologie, radiologia intervențională și  oncologia intervențională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.