Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirusul, undă de șoc pe piețele bursiere - Prețul aurului, un nou maxim istoric pe fondul epidemiei

aur lingou

Acțiunile globale și petrolul au înregistrat scăderi de prețuri luni, în timp ce aurul, activ de refugiu a crescut, pe fondul răspândirii coronavirusului în afara Chinei și al perspectivei sumbre asupra creșterii mondiale, anunță Reuters, citat de Mediafax. Prețul aurului a urcat luni la maximul a șapte ani, pe fondul temerilor generate de epidemia de coronavirus, investitorii preferând activele sigure, cum este metalul galben, relatează și BBC.

Coreea de Sud se află în alertă, numărul infecțiilor depășind 700, iar numărul deceselor urcând la șapte. În Italia, oficialii au anunțat că o a treia persoană infectată a murit, în timp ce numărul cazurilor a sărit la peste 150 de la doar trei vineri. Iranul, care a anunțat primele infecții săptămâna trecută, a confirmat 43 de cazuri și opt decese.

Indicele bursier Nikkei a scăzut cu peste 2%, iar acțiunile futures EuroStoxx 50 au scăzut 1,5%, în timp ce pentru indicele londonez FTSE scăderea este de 1%.

Indicele de referință australian a scăzut cu 2,2%, în timp ce în Noua Zeelandă piața scade cu 1,3%.

Indicele KOSPI din Coreea de Sud s-a redus cu aproximativ 3%. Acțiunile chineze au deschispe minus, cu indicele CSI300 cu 0,6% mai mic.

Soluții tip Stolojan ('91) sau Isărescu ('99), avansate la Cotroceni pentru ieșirea din criza guvernamentală

Indicele MSCI al zonei Asia-Pacific a scăzut cu 1,6%, la cel mai redus nivel de la începutul lunii februarie. Piețele japoneze sunt închise pentru o sărbătoare publică.

"Există o mulțime de vești proaste pe coronavirus, cu numărul total de noi cazuri în creștere", a scris economistul șef AMP, Shane Oliver, într-o notă.

Virusul a ucis 2.442 de oameni în China, care a raportat 76.936 de infecții, frânând a doua economie a lumii. În același timp boala s-a răspândit în alte 28 de țări și teritorii.

Oxford Economics estimează că epidemia ar putea reduce spre zero creșterea economică mondială din prima jumătate a anului, în cazul în care ar deveni o pandemie globală.

Profesorul Adrian Streinu Cercel avertizează: coronavirusul va ajunge probabil și în România

Dolarul a scăzut luni pentru a doua sesiune consecutivă față de yen. Moneda americană a început să piardă teren vineri, după anunțurile ce arătau că afacerile americană au stagnat în februarie, semnalând o posibilă contracție pentru prima dată din 2016. Sectorul manufacturier a înregistrat, de asemenea, cea mai scăzută valoare din august.

„SUA au avut o serie de date slabe, dar credem că acest lucru este o picătură din ceea ce urmează să apară, cu alte economii majore care ar putea să comunice cifre reduse”, spune Rodrigo Catril, strateg la National Australia Bank.

Dolarul australian a scăzut cu 0,3%, la minimul ultimilor 11 ani.

Euro a mai scăzut puțin, la 1,0828 dolari.

Prețurile petrolului au scăzut, pe măsură ce investitorii s-au convins că epidemia a dus la scăderea cererii, în timp ce producătorii importanți au părut că nu se grăbesc să reducă producția. Țițeiul Brent a scăzut cu 3%, la 56,72 dolari barilul, iar petrolul american cu 2,7%, la 51,9 dolari/baril.

Aurul a crescut pe piața americană cu 1% la 1.665,1 dolari/uncie, iar prețul spot a urcat la maximul a șapte ani, la 1.678,58 dolari/unci, în cea mai mare creștere săptămânală din august anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.