Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corpul unui comandant de navă român - imposibil de repatriat din China. Sindicatul apelează la președinte

nava kharg

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) face apel la preşedintele României pentru a interveni în găsirea unei soluţii astfel încât trupul unui comandant de navă român decedat la bordul vaporului în aprilie să poată fi repatriat din China, până în prezent toate demersurile făcute în acest sens fiind zadarnice.

"Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India. S-a simţit rău şi cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat fără succes să trimită corpul neînsufleţit către ţară, deşi a tranzitat pentru acest lucru Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar şi Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinaţie în China, dar autorităţile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici până astăzi", reiese dintr-un comunicat de presă transmis sâmbătă de SLN.

Conform sursei citate, situaţia nu a putut fi rezolvată până la ora actuală, informează Agerpres.

"S-au făcut până acum toate demersurile posibile, Ambasada noastră la Beijing, ITF România, compania şi agenţii navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la Bucureşti, avocaţi şi consilieri ministeriali, politicieni. Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate şi ce e şi mai rău, echipajul a început să raţionalizeze alimentele şi apa pentru că autorităţile chineze refuză orice interacţiune cu această navă. Trupul neînsufleţit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie în pofida faptului că toate autorităţile, organismele, organizaţiile internaţionale şi naţionale au fost alertate până în acest moment. China se pare că este într-o frică pandemică pentru ca noua tulpină indiană Covid-19 să nu se răspândescă în acestă ţară", a informat SLN.

Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la preşedintele României pentru "a interveni pe căile oferite de această demnitate şi a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit".

"Navigatorii sunt lucrători esenţiali în transportul internaţional, prin activitatea lor economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar şi merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămăşitele pământeşti ale celor care iată, sunt răpuşi fiindcă îşi desfăşoară activitatea prin ţări şi locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiţii", se mai arată în comunicat

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă, la Sibiu, cu privire la cazul unui comandant de navă român care nu poate fi repatriat de către familie din China, că este sigur că Ministerul român al Apărării (MApN) face tot ce este posibil, însă îi va cere o informare şi ministrului Nicolae Ciucă.

"Sunt sigur că MApN face tot, dar nu ştiu situaţia, trebuie să îi cer domnului ministru", a spus Cîţu, răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist cu privire la ce fac autorităţile române pentru rezolvarea acestui caz.

Totodată, întrebat de jurnalist despre informaţia că autorităţile chineze ar intenţiona să arunce în mare cadavrul comandantului de navă român pentru că se tem că acesta ar fi infectat cu tulpina indiană, premierul a răspuns că va discuta cu ministrul Ciucă pentru a se lua asigurări că nu se va recurge la acest lucru.

"O să vorbesc cu domnul ministru Ciucă, să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru", a mai afirmat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.