Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corpurile celor 50 de persoane ucise în atacurile din Noua Zeelandă, predate familiilor/ Funeralii simbolice la Istanbul în memoria victimelor

Deccan Chronicle
Criminal Noua Zeelandă

Sute de manifestanţi au organizat sâmbătă, la Istanbul, funeralii simbolice în memoria celor 50 de victime ale atacului comis vineri asupra a două moschei din Christchurch în Noua Zeelandă, informează AFP, potrivit Agerpres

Aproximativ 500 de persoane aparţinând în principal unor grupuri naţionaliste şi islamice s-au adunat în faţa Bisericii Sfânta Sofia purtând pancarte pe care scria "Musulmani, uniţi-vă!" şi "Musulmani, ţineţi fruntea sus!", după care a urmat o scurtă ceremonie de rugăciuni în memoria victimelor.

Extremistul de dreapta australian, inculpat sâmbătă pentru crimă, publicase înaintea atacului pe reţelele sociale un manifest în care afirmă printre altele că Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, transformată în moschee de otomani după cucerirea Constantinopolului în 1453 şi devenită apoi muzeu, va fi "eliberată" de minaretele sale.

Citeste si Proiectul așteptat de toți șoferii a fost depus la Senat: Dacă propunerea va fi adoptată conducătorii auto ar putea rasufla ușurați

Poliţia a sporit securitatea în jurul obiectivului turistic din Istanbul, încadrând manifestanţii.

"Toată lumea este conştientă de creşterea islamofobiei în întreaga lume. Atacatorii găsesc curajul de a lansa astfel de atacuri din cauza timidităţii musulmanilor" a opinat Faruk Hanedar, unul dintre participanţi. "Suntem aici pentru a arăta că musulmanii sunt capabili să le răspundă printr-o atitudine inteligentă", a susţinut el.

Totodată, vineri seara, înaintea meciului de fotbal Fenerbahce-Sivasspor, jucătorii au păstrat un minut de tăcere.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a estimat vineri că atacul de la Christchurch reprezintă "un nou exemplu al creşterii rasismului şi islamofobie şi a invitat ţările occidentale să ia măsuri "urgente" pentru evitarea altor "catastrofe".

"Cu acest atac, ostilitate faţă de Islam (...) a depăşit limitele hărţuirii individuale, atingând nivelul unei crime în masă", a adăugat şeful statului turc.

Corpurile celor 50 de persoane ucise în atacurile teroriste comise în două moschei din oraşul neo-zeelandez Christchurch vor fi predate familiilor victimelor începând de duminică seară, fiind de aşteptat ca această operaţiune să se încheie până miercuri, a anunţat duminică premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, citat de dpa.

Primarul oraşului Christchurch, Lianne Dalziel, afirmase că autorităţile locale fac demersuri astfel încât înmormântările să poată începe cât mai curând posibil, în conformitate cu tradiţiile şi cutumele religiei islamice.

De asemenea, Ardern a confirmat că biroul său a primit pe e-mail, cu numai nouă minute înaintea începerii primului atac, un manifest trimis de către principalul suspect. ''Mesajul pe e-mail conţine manifestul său, dar nu şi detalii ale atacurilor sau măcar locul lor în Noua Zeelandă'', a spus şefa executivului neo-zeelandez.

Biroul Jacindei Ardern a confirmat că mesajul respectiv a fost trimis şi unui număr mare de politicieni şi organizaţii media din Noua Zeelandă.

''El (suspectul, n.red.) va răspunde în faţa sistemului de justiţie al Noii Zeelande pentru atacul terorist pe care l-a comis aici'', a adăugat premierul neo-zeelandez.

Duminică dimineaţa în spitalul din Christchurch se aflau internate 34 de persoane rănite în atacurile de vineri, printre care 12 la terapie intensivă, au menţionat autorităţile medicale neo-zeelandeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.