Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coruptia e in floare: 45% mai multe dosare DNA fata de 2014 pe infractiuni financiare

DNA

Claudiu Dumitrescu, procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie din cadrul DNA, a declarat miercuri că numărul de cauze penale privind infracţiuni împotriva intereselor financiare a crescut cu 45% în 2014 faţă de anul 2013, iar DNA avea în lucru, la sfârşitul anului trecut, 1.495 de astfel de dosare.

"DNA, în anul 2014, avea pe rol 1.495 de cauze penale privind infracţiuni împotriva intereselor financiare, cu 45% mai mult decât în 2013. Deci, din punctul meu de vedere, sistemul de control în ceea ce priveşte identificarea şi constatarea neregulilor şi a suspiciunilor de fraudă funcţionează destul de bine. Tot din punct de vedere statistic, anul trecut DLAF ne-a trimis 87 de acte de control, iar celelalte organisme de gestiune ne-au trimis 150 de acte de control. Sunt şi sesizările din oficiu, 195 într-un an, suficient de multe pentru DNA", a spus procurorul şef Claudiu Dumitrescu, la seminarul internaţional 'Sisteme eficiente de control pentru prevenirea fraudei cu fonduri structurale şi de investiţii în noile state membre UE'.

El a arătat că în 2014 a crescut şi numărul persoanelor trimise în judecată - 149 - şi a crescut valoarea prejudiciilor din aceste dosare.

"Nu înseamnă că, dacă DNA are în lucru 1.400 şi ceva de dosare cu fonduri europene, toate se confirmă. Nu vă ascund că în ultima perioadă primim foarte multe sesizări, mai ales în legătură cu APIA. De asemenea, autorităţile de gestiune trimit foarte multe acte de control, unde simt că sunt probleme care pot intra în contact cu legislaţia penală. Sunt 1.400 de dosare, în general un procent de 10 - 15% se confirmă. Totul pleacă şi de la potenţialul de valorificare a sesizărilor pe care noi le primim", a precizat Claudiu Dumitrescu.

El a adăugat că a dezvăluit aceste cifre pentru a arăta ce amploare au luat sesizările de la an la an.

"Vă spun, numărul sesizărilor depăşeşte puterea noastră de investigare. Altceva este nou în toată treaba asta - prevenţia. Este foarte bine să vii cu un sistem de prevenire înainte de represiune. Finalitatea funcţională a sistemului de prevenire trebuie să vizeze limitarea pe cât posibil a apariţiei fraudelor, adică să identificăm înainte ca ea să se comită", a afirmat Dumitrescu.

În opinia sa, ceea ce este important este că şi DNA, prin dreptul penal, are o funcţie de prevenire, prin pedepsele aplicate şi prin legea penală, în 2014 fiind condamnate la nivel naţional 103 persoane pentru fraude europene, din care mai mult de jumătate în regim de detenţie.

La seminarul organizat miercuri şi joi participă peste 150 de invitaţi români şi străini (decidenţi şi experţi din administraţia centrală şi locală, reprezentanţi ai Oficiului European Antifraudă (OLAF), ai Autorităţilor de verificare a fondurilor structurale din Bulgaria şi Croaţia, precum şi consultanţi independenţi români şi lideri ai organizaţiilor neguvernamentale.

Aceştia urmăresc să identifice soluţii de întărire a capacităţii locale în România, pentru prevenirea şi identificarea timpurie a corecţiilor financiare în fonduri nerambursabile, respectiv a cazurilor de fraudă.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.