DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Coşmarul lui Isărescu şi al BNR

mugur isarescu

Ziarul Financiar:

Cei care au iniţiat legea dării în plată, extrem de controversată în prezent, cred că s-au gândit să rezolve problema celor care au luat credite imobiliare de la bănci şi nu le mai pot plăti. Dacă ajungi în această situaţie, ideea legii este să dai băncii cheile apartamentului şi scapi de plata creditului pe care l-ai luat, a dobânzilor, a penalităţilor etc... Probabil că 30% din creditele imobiliare luate de persoanele fizice în perioada de boom sunt deja în insolvenţă, iar debitorii se judecă cu băncile, au început procedurile de evacuare etc. Dar celelalte 70% din aceste credite sunt în picioare, debitorii îşi plătesc ratele, dar valoarea de piaţă a caselor şi apartamentelor este mult mai mică. Aici va fi adevărata problemă pentru sistemul bancar, pentru piaţa imobiliară şi în final pentru toată economia românească. Dacă legea dării în plată va fi folosită şi de cei bun-platnici, va fi cutremur pe piaţa imobiliară: preţul apartamentelor şi al caselor se va prăbuşi,  băncile se vor trezi proprietari pe mai mult de o treime din casele din România, vor trebui să facă noi provizioane la noile valori de piaţă ale activelor imobiliare şi nu vor scoate din buzunar numai 4 mld. lei (900 mil. euro), cât sunt acum calculele, ci multe miliarde de euro. S-ar putea ca 10 mld. euro să nu fie de ajuns.Nota de plată pentru perioada de boom bancar şi de creditare încă nu s-au încheiat, iar trecutul euforic, când s-au deschis multe sticle de şampanie, îi ajunge din urmă  pe bancheri, dar mai ales pe BNR. Să nu ajungă să plătească Banca Naţională această factură, pentru că este singura care are bani. S-ar putea ca aceasta să fie cea mai importantă problemă cu care se va confrunta guvernatorul Mugur Isărescu după 1998, când România era la un pas să intre în încetare de plăţi externe.  De partea cealaltă, dacă cineva pierde şi plăteşte nota de plată, altcineva câştigă. Iar în joc sunt multe, multe miliarde de euro, dacă piaţa imobiliară din România se prăbuşeşte. Întotdeauna sunt cumpărători, dar pentru active la discount. Pentru mulţi investotori, în special de afară, piaţa imobiliară românească, a devenit aşezată şi nu este destul de rentabilă, respectiv câştigurile nu sunt cu două cifre. Şi atunci, trebuie făcută rentabilă. Ca să obţii aceste randamente, piaţa imobiliară trebuie mai întâi să scadă ca să aibă apoi de unde să crească.

Dilema Veche:

Detaliul cel mai delicat al actualei dezbateri despre fenomenul migratoriu ce afectează Europa este cantonarea sa în cifre. Or, cifrele, se ştie, sînt prin definiţie maniera cea mai facilă prin care se falsifică o realitate care este, în primul rînd, una umană, cu toată amploarea sa subînțeleasă; cifrele rămîn, înainte de toate, un (cvasi)raport statistic şi rareori influenţează, prin ele însele, discursul dominant la nivelul unei societăţi. Pentru un funcţionar onest de stîn­ga de la Bruxelles, sutele de mii de migranţi care vor fi contabilizaţi la finalul anului 2015 pe continentul nostru pot fi văzuţi ca o picătură de apă – dat fiind că Europa are o populaţie de peste 400 de milioane de suflete. Dar pentru o gospodină din Pas de Calais (Franţa), care spune că i-e frică să-şi lase copiii (pe care-i creşte singură) pe stradă din cauza miilor de migranţi care se adună în zonă pentru a trece în Marea Britanie, sau pentru un primar dintr-un sat al Bavariei, pentru care cîteva sute de migranţi ajunşi în comunitatea sa sînt deja mult, acest argument al cifrelor se judecă total diferit. Aşadar, cifrele – în sine – sînt doar înșelător-obiective; judecarea lor „la firul ierbii“ le face pe deplin subiective, în funcţie de contextul celui/celor care le interpretează.

România Liberă:

Ancheta care continuă în Franţa şi Belgia după atentatele din Paris în care au murit 130 persoane dezvăluie lipsa de coordonare a serviciilor secrete europene... Ancheta asupra parcursului teroriştilor dezvăluie cel puţin un punct comun – mai mulţi dintre ei trecând prin Grecia în cursul ultimelor luni. Dar dezvăluie şi falii în sistemele de informaţii– veniri şi plecări din şi în Siria incognito, lipsa coordonării serviciilor secrete franceze şi europene, un lanţ de disfuncţionalităţi care a permis atentatele din 13 noiembrie din Paris. Pe măsură ce ia formă ipo­teza unui comando compus în parte din veterani ai jihadului, se pun mai multe semne de întrebare.Pe unde au intrat? Cum Samy Amimour, pe numele căruia există un mandat internaţional de arestare, a revenit în spaţiul Schengen fără să fie reperat? Cum au reintrat în Franţa pentru a participa vi­neri la atacurile din Paris, cel mai grav comis vreodată în Franţa? Unii din membrii comandoului, instalaţi în Belgia, erau cunoscuţi de poliţie şi se pune problema comunicării datelor între autorităţile din dife­rite state europene. Problemă evidenţiată şi de Turcia – poliţia turcă „a informat poliţia franceză de două ori“ cu privire la pregătiri al  unui atentat în Franţa  dar nu a primit nici un răspuns.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.