Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costel Alexe, după declanşarea procedurii de infringement: 'Transporturile de lemne vor fi monitorizate prin GPS, iar traseul fiecărui arbore va fi urmărit'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, miercuri, că decizia Comisiei Europene de declanşare a procedurii de infringement a fost luată 3 trei ani în care Bruxelles-ul a aşteptat măsuri pentru protecţia pădurilor din România. Alexe vrea ca exploatările ilegale să fie depistate prin GPS, anunță MEDIAFAX.

Ministrul Mediului Costel Alexe a spus că prima scrisoare de la Bruxelles, privind protecția pădurilor din România a venit în noiembrie 2016.

Citește și: Consilierul Olguței Vasilescu răstoarnă spusele ministrului Muncii: Se trimit deja de ani de zile

„Vineri mă voi deplasa la Bruxelles, unde voi avea întâlniri tete-a-tete cu comisarul de Mediu şi îi voi spune şi ne angajăm să facem ce am început în aceste trei luni de când conducem Ministerul şi cum vom reuşi să limităm şi să stopăm tăierile ilegale din România”, a spus ministrul Mediului.

Printre măsurile pe care le are în plan pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn, Costel Alexe vrea să activeze sistemul de urmărire a traseului arborilor exploataţi din România, numit SUMAL, până în iunie 2020.

„SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la cinci minute. Accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ieşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne cu câte trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume şi cantităţile din camioane”, a mai declarat Costel Alexe.

Potrivit acestuia, urmărirea tăierilor ilegale prin imagini satelitare este un alt proiect în lucru la Minister.

Ministrul Mediului vrea, de asemenea, să implementeze în instituţia pe care o conduce sistemul de apeluri 112 prin care oamenii să poată sesiza cazuri de tăieri ilegale.

Citește și: Victor Ponta iese la rampă: `Ura față de PSD e suficientă ca și combustie pentru a acoperi orice rău făcut de guvernul PNL”!

„Unul din cinci apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat într-adevăr ca o infracţiune", declară ministrul.

Alexe mai spune că în industria lemnului sunt grupuri de interese care au avut abilitatea să-şi planteze oameni prin conducerea Ministerului sau a Regiei Naţionale de Păduri.

Comisia Europeană a transmis că a activat, miercuri, procedura de infringement pentru țara noastră, din cauza legislației defectuoase care nu permite gestionarea și verificarea de către autoritățile române a cantităților mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.