Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Covid-19, cel mai aprig inamic al Rusiei după Al Doilea Război Mondial - Numărul morților atinge noi recorduri

bay939.com.au
coronavirus covid-19

Rusia a înregistrat anul cu cele mai multe decese de după cel de-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care pandemia Covid-19 nu dă semne că se va potoli, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.

Luna trecută s-au înregistrat 54.630 de decese asociate cu virusul, potrivit datelor publicate vineri de Serviciul Federal de Statistică. Aceasta a reprezentat o scădere de 38% față de recordul stabilit în noiembrie, dar a rămas a treia cea mai mare lună de la începutul pandemiei. Cele mai recente date ridică numărul total de decese legate de Covid-19 în Rusia la peste 680.000.

Excluzând imigrația, populația Rusiei a scăzut cu 1,04 milioane de locuitori anul trecut. Țara a fost devastată de Covid-19, pe fondul unei rezistențe generalizate la vaccinare, în ciuda disponibilității de vaccinuri interne gratuite.

"O pierdere naturală atât de mare a populației, care depășește 1 milion de persoane, este fără precedent în întreaga istorie a Rusiei", a declarat Vera Karpova, demograf la Universitatea de Stat din Moscova. "În ciuda faptului că un declin a fost prezis chiar înainte de începerea pandemiei, amploarea sa este mult mai mare, chiar și în comparație cu cea mai pesimistă prognoză".

Noile cazuri din Rusia au explodat în această săptămână, pe măsură ce Omicron s-a răspândit în toată țara. Vineri, guvernul a raportat un număr record de 98.040 de cazuri.

Aproximativ 64% dintre ruși au imunitate, fie în urma unei inoculări, fie prin recuperarea virusului, potrivit centrului guvernamental de raportare Covid-19.

Pandemia a exacerbat problema demografică a Rusiei, pe care președintele Vladimir Putin a identificat-o ca fiind una dintre cele mai presante probleme ale națiunii. Populația Rusiei a fost estimată la 145,48 milioane de locuitori la începutul anului 2022, o scădere de 700.000 de persoane față de anul precedent, potrivit serviciului de statistică.

"Am acumulat aproximativ 1.040.000 de decese în exces, al doilea cel mai mare număr din lume după India" pe parcursul pandemiei, a scris săptămâna aceasta pe Facebook demograful independent Alexei Raksha. "Dacă ierarhizăm țările în funcție de mortalitate în raport cu tendința procentuală așteptată, atunci, din 116 țări, ne aflăm în primele zece țări în ceea ce privește mortalitatea în exces, iar acesta este cel mai prost rezultat dintre țările cu același nivel de dezvoltare sau mai mare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.