Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Covid-19 - Mike Pompeo atacă din nou China și sugerează inspecții internaționale

mike pompeo

Statele Unite, care se întreabă dacă noul coronavirus a ”scăpat” în mod accidental dintr-un institut de cercetare de la Wuhan, sunt îngrijorate cu privire la securitatea multor alte laboratoare chineze şi sugerează că este necesar să se efectueze inspecţii internaţionale în acest sens, relatează AFP potrivit news.ro.

Administraţia lui Donald Trump evoca săptămâna trecută o ”anchetă” în vederea verificării tezei studierii unui coronavirus natural la Institutul de virusologie din Wuhan care ar fi contaminat accidental un angajat al laboratorului înainte de a răspândi în oraş, considerat ”leagănul” actualei pandemii.

Această posibilitate a fost evocată mai întâi în articole de presă şi a fost dezminţită apoi de către laboratorul vizat, iar în prezent nu mai este susţinută de nimic foarte tangibil.

Însă această teză şi-a găsit un ecou considerabil în declaraţiile americane.

”Trebuie să reţinem faptul că aceste laboratoare sunt în continuare deschise în China. Aceste laboratoare în care se află agenţi patogeni complecşi care fac obiectul unor cercetări acolo nu se limitează doar la Institutul de Virologie din Wuhan.Sunt multe laboratoare în China”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Citește și: Vor apărea noi reguli! Cum vor arăta restaurantele atunci când vor fi redeschise

”Este important ca aceste materiale să fie manipulate în mod sigur, în deplină securitate, pentru a se evita orice răspândire accidentală”, a insistat el.

”Trebuie să ne asigurăm că Guvernul chinez manipulează aceste materiale în mod corect, nu doar la Institutul de Virologie din Wuhan, ci oriunde altundeva”, a continuat el.

Pompeo a comparat această situaţie cu cea din domeniul nuclear, care prevede ca ”lumea să inspecteze instalaţiile pentru a se asigura de o bună gestionare”.

”Este tot mai simplu să aflăm dacă aceste laboratoare respectă reglementările şi manipulează în mod corect şi în deplină securitate aceste materiale, dacă lumea poate avea acces la instalaţii şi dacă ele împărtăşesc informaţiile în mod deschis şi transparent”, a subliniat Pompeo.

Secretarul de Stat american se află în prima linie în denunţarea unei presupuse ”disimulări” de către Beijing a gravităţii epidemiei.

Însă el nu a spus dacă ar considera că este necesar să se efectueze inspecţii internaţionale în aceste laboratoare.

”Noi încă nu avem un eşantion al virusului, iar lumea nu a avut încă acces la această instalaţie sau în alte locuri din Wuhan unde s-ar putea afla originea virusului”, a deplâns el.

Cea mai mare parte a oamenilor de ştiinţă consideră că noul coronavirus probabil că a fost transmis la om de către un animal.

O piaţă din Wuhan a fost incriminată, întrucât vindea animale sălbatice vii.

Însă prezenţa acestui Institut de Virologie alimentează speculaţii cu priire la o ”scurgere” a acestuia din aceste instalaţii sensibile.

Pe de altă parte, Pompeo a atacat din nou Beijingul, pe care l-a acuzat cu privire la modul în care a gestionat noul coronavirus, de faptul că a ”distrus eşantioane” şi că a profitat de epidemie pentru a exercita presiuni asupra vecinilor săi, însă a salutat faptul că China furnizează material sanitar în lupta împotriva virusului, relatează Reuters.

El a subliniat că Washingtonul este ferm convins de faptul că Beijingul nu a anunţat imediat apariţia epidemiei, încălcând astfel reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi că s-a abţinut să raporteze transmiterea virusului de la om la om ”timp de o lună, până când acesta a ajuns în toate provinciile” Chinei continentale.

Şeful diplomaţiei americane a acuzat totodată Beijingul de faptul că a suspendat testarea noilor eşantioane de virus, a ”distrus eşantioanele existente” şi nu a împărtăşit eşantoanele cu restul lumii”, ”făcând imposibilă urmărirea evoluţiei maladiei”.

Administraţia Trump şi-a multiplicat criticile cu privire la gestionarea de către Beijing a epidemiei care a apărutla sfârşitul anului trecut în centrul Chinei, de unde s-a răspândit în lume.

Pompeo a acuzat China că nu a împărtăşit toate onformaţiile pe care le avea”, după ce autorităţile chineze au notificat OMS cu privire la noul virus. În loc să facă acest lucru, ”ea a ascuns cât de contagioasă este boala”.

Donald Trump a suspendat săptămâna trecută finanţarea americană a OMS şi a acuzat agenţia ONU de faptul că a încurajat ”dezinformarea” chineză cu privire la epidemie.

Reprezentanţi OMS au respins aceste acuzaţii şi au subliniat că China a dat dovadă de transparenţă.

Locatarul Casei Albe a pus la îndoială bilanţul raportat de China şi a avertizat cu ”consecinţe” în cazul în care se adevereşte că aceasta este ”responsabilă ştiinţific” de noul coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.