Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, analiză la firul ierbii - 'Numirea noului ambasador SUA, o oportunitate'. Avertisment pentru liderii politici: Scandalul ce stă să explodeze

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Numierea unui nou ambasador al Statelor Unite în România, mai ales că are şi rădăcini romneşti, ar putea şi ar trebui să fie o schimbare pozitivă, este de părere consultantul politic Cozmin Guşă. Într-o intervenţie la Realitatea TV, el a făcut o analiză atât a avantajelor pe care le-ar reprezenta numirea unei noi echipe diplomatice americane, cât şi a problemelor pe care actualii lideri ar trebui să le rezolve.

"Marea problemă la Washington, unde nu se vorbeşte toată ziua despre România, era că nu reuşeam să ne punem pe hartă şi nu ni se vedea vreo valoare de întrebuinţare de tip geopolitic. Faptul că noul ambasador al SUA este român de origine, lucrează în business şi este acomodat cu meandrele justiţiei şi ale mediului de afaceri pot fi tot atâtea avantaje pentru ţara noastră şi pentru relaţiile româno-americane, mai ales că acestea trebuie construite mult mai solid decât până acum," a afirmat Cozmin Guşă.

"Trebuie să şi compatibilizăm şi probabil că ăsta va fi cel mai important rol al noului ambasador şi al noii echipe, pentru că nu mă îndoiesc că în ambasada se vor face multe schimbări odată cu venirea lui Zuckerman, care este practic reprezentantul adminsitraţiei Trump. De altfel, relaţia sa cu Donald Trump este un avantaj de parcurs, la fel ca şi faptul că a terminat, de curând, şcoala de ambasadorti, ca să-i spunem aşa, în Statele Unite. Asta-i va da posibilitatea să reducă, parţial, din handicapul pe care orice persoană care n-a lucrat în diplomaţie îl poarte avea la începutul unui mandat într-o zonă extrem de tulburată, zona de graniţă a NATO, într-o ţară cu baze militare amercane aflate sub puternica observaţie a Ursului rusesc."

Polonia e sub presiune: Curtea de Justiție Europeană a dat noi ORDINE pentru sistemul judiciar

Consultantul politic a precizat că, dincolo de aspectele geopolitce, la nivelul românului de rând întărirea parteneriatului româno-american ar putea aduce o serie de avantaje, "Avem şi noi, românii, aşteptări, iar acestea se leagă, în primul rând, de afaceri mai multe, de investiţii americane care să creeze locuri de muncă, să ne aducă posibilitatea unor producţii de mai bună calitate, a exploatării pieţei româneşti cu mai mut profit, pentru că, la urma urmei, politica e politică, dar totdeauna se rezumă la business, iar România, cu această atitudine pro-americană a cetăţenilor săi, poate fi o bună bază de business pentru Statele Unite, pentru oamenii de afaceri.

Pe de altă parte, este de părere Cozmin Guşă, tocmai importanţa strategică a României, ca bază militară americană la graniţa spaţiului ex-sovietic, ar trebui să-i facă pe partenerii americani să fie mai atenţi ce se întâmplă acum în Ministerul Apărării.

"O speranţă a mea, apropos de capacitatea sistemului de apărare, este o mai mare concentrare asupra felului în care ne compatibilizăm militar cu SUA, pentru că actualul program de înzestrare a Armatei, acum când sunt bani, este ceva de speriat.

Oamenii din sistem sunt disperaţi, cei de la MapN pleacă pe capete sau intenţionează să o facă pentru că totul se face după ureche sau încălcându-se legea. (...) Se achiziţionează tot felul de componente din diverse locuri exotice doar ca să mulţumească o clientelă pe care Liviu Dragnea şi-a creat-o în exterior, din dorinţa de a primi sprijin pentru problemele interne pe care le are. Se pregătesc achiziţii de asemenea importante, la nivel maritim."

Pentru a pune în practică planul lui Dragnea de a-şi cumpăra, prin contracte militare, bunăvoinţa şi un eventual sprijin exteren, liderul PSD şi-a constiuit o adevărată "armată de rezervă", susţíne Cozmin Guşă.

Ion Cristoiu MITRALIAZĂ PSD și ALDE: legea scrisă în birourile SRI

"Este un fel de armată de rezervă a lui Dragnea, mesageri pe care-i trimite peste tot în lume, la diferite cabinete din Europa sau de pe alte continente ca să facă acest program de înzestrare a armatei pe genunchi

Nu vorbesc degeaba asta, e de departe cel mai mare scandal din cele mandatele lui Dragnea, pentru că nu trebuie să ne amăgim, el a condus până acum, care sper să izbucnească cât mai curând. Nimeni nu l-a întrebat pe fostul ministru al Apărării, Adrian Ţutuianu, de ce a plecat. Probabil p să spună că a cerut socoteală pentru nişte cifre umflate, apropos de programul de înzestare, şi a fost trimis acasă rapid.

Această armată de rezervă nici măcar nu este din partid. Ignat, Maticiuc, Dumitru, fel de fel de oameni care, în numele lui Dragnea, fără acordul statului român, merg şi ne reprezintă peste tot în lume şi ne reprezintă pe aceste probleme de înzestrare. Eu cred că instituţiile statului, serviciile secrete, ar trebui să fie mult mai atente, pentru că nu numai că ne facem de râsul lumii, dar o să avem un echipament învechit şi greu de compatibilizat.

Concluzia ar fi că, având o problematică atât de densă, în calitate de partener strategic al SUA, sigur că viitorul ambasador amercian şi noua sa echipă o să aibă mult de lucru şi sugestia mea este să se concentreze la chestiunile reale, care pot să ne pună, în sfârşit şi pe noi pe harta unui parteneriat de amble părţi, din care să beneficiem şi noi. (...) Să sperăm că nu o să mai ţină mult guvernarea tip Dăncilă şi din marasmul în care se guvernează acum, ca să scape Dragnea de problemele penale, o să intrăm într-o asltă etapă," a mai precizat Cozmin Guşă, în intervenţia sa de la Realitatea TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.