Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă analizează jocurile din PSD: Dragnea riscă tot

cozmin gusa

În REVISTA PRESEI de astăzi, STIRIPESURSE.RO vă prezintă o analiză a consultantului politic Cozmin Gușă privind criza internă din PSD și a eventualelor mutări pe care le-ar pregăti cele două tabere în ședința de mâine a conducerii partidului.

realitatea.net:

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat în direct la Realitatea TV știrea pe surse potrivit căreia Liviu Dragnea și apropiații săi din partid și din Guvern pregătesc retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose în CEx-ul de urgență de mâine. Știrea este "mai mult decât valabilă", consideră Cozmin Gușă, care remarcă că Dragnea s-a speriat când a văzut câte mesaje de susținere au venit pentru premier și pentru Guvern din partea unor lideri importanți din PSD.
"Știrea este mai mult decât valabilă. Toate lucrurile s-au petrecut începând cu noaptea trecută, în urma sesizării faptului că Mihai Tudose are sprijin în echipa guvernamentală și la nivelul unor lideri precum Nicolae Bădălău, Marian Oprisan, Țuțuianu, Bănicioiu, chiar la nivel de vicepreședinți. Începând de noaptea trecută Liviu Dragnea și apropiații săi sunt dispuși să "joace la rupere". Întrebarea este "de ce?", spune Cozmin Gușă, care oferă și două răspunsuri la această întrebare.
Primul răspuns se referă la faptul că Liviu Dragnea a aflat că Tudose nu va renunța la revocarea lui Carmen Dan. Șeful PSD știe că mâine Tudose va veni și va spune "mergem mai departe fără Carmen Dan", un ministru care nu s-a subordonat premierului și cu care acesta nu poate continua.
"Miza Ministerului de Interne este una totală pentru Liviu Dragnea. Și-a dat seama de forța acestui minister, din perspectiva potențialului de negociere în privința dosarelor personale. Nu dorește să-l piardă. În eventualitatea în care Tudose va cere demiterea lui Carmen Dan, Dragnea nu va mai putea să-și impună un alt ministru, ceea ce reprezintă un pericol mortal pentru el", a explicat Gușă.
Al doilea lucru care l-a făcut pe Dragnea să-și schimbe strategia se referă la împărțirea puterii, arată consultantul politic. Până acum, Dragnea a condus de unul singur PSD-ul, cu o armată foarte solidă de secretari de stat.
"Maine ar fi fost un moment în care s-ar fi tranșat conducerea colectivă, lucru care nu e în afara statutului. Asta înseamnă să funcționeze din nou acel Birou Politic Național săptămânal, în care e obligat să se consulte cu ceilalți. Aceste două lucruri, Ministerul de Interne pierdut plus această posibilitate de conducere colectivă a PSD l-au făcut pe Dragnea să riște tot. El și echipa lui sunt pregătiți în mod cert să susțină mâine retragerea sprijinului politic pentru Tudose", spune Cozmin Gușă. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Economia României a avut o creştere de 8,8% în T3 2017 faţă de T3 2016, iar la 9 luni din 2017 creşterea economică a fost de 7%, cu mult peste şi cele mai optimiste aşteptări.
De fapt, nimeni, dar chiar nimeni nu s-a aşteptat la această creştere economică.
Pe tot anul 2017, cel mai probabil creşterea economică va depăşi 7% având în vedere cum a mers consumul în T4.
La începutul anului 2017, guvernul şi Comisia de Prognoză, aflată în subordinea guvernului, au mers pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce analiştii economici, FMI, Comisia Europeană mergeau pe o estimare de 3,5%, maximum 4,5%, cea mai optimistă prognoză.
Analiştii consideră că potenţialul de creştere a economiei României este între 3,5% şi 4% şi tot ce este peste acest nivel înseamnă supraîncălzire şi deteriorarea indicatorilor macro - inflaţie, deficit bugetar, deficit comercial, deficit de cont curent -, care într-un final vor înregistra corecţii, fie prin creşterea cursului valutar leu/euro, fie prin creşterea dobânzilor, fie prin ajustări bugetare şi reducerea cheltuielilor statului, fie prin tăieri salariale, în cel mai rău caz.
La 7% - 8% creştere economică, dublu faţă de potenţial, economia pare nu supraîncălzită, ci de-a dreptul dă în clocot, iar de mâine urmează corecţiile, ar spune analiştii.
Săptămâna trecută BNR a majorat dobânda de referinţă de la 1,75% la 2% pe an. Dobânda de 1,75% a fost ţinută la acest nivel 3 ani şi jumătate. De altfel, este prima creştere operată de BNR a dobânzii de referinţă după un deceniu în care a pornit de la 10,25% la începutul lui 2008.
Majorarea operată de BNR acum nu constituie un semnal de alarmă, nici măcar de avertizare. BNR şi-a actualizat dobânda la nivelul din piaţă, care a urcat în toamna lui 2017 de la 0,5% la 2,1% - ROBOR la 3 luni.
Dacă ar fi constituit un semnal de alarmă, ar fi trebuit să majoreze dobânda direct la 3%, cât este inflaţia în acest moment, pentru a începe corecţia indicatorilor macro şi în final a creşterii economice. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

În pofida unei creşteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public şi al reducerii taxelor, avuţia statului din Balcani, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ acelaşi nivel de acum cinci ani, scrie Bloomberg.
Unii români abia-şi duc traiul. Alţii îşi iau vacanţe de lux
Pentru anumite persoane, câştigurile finanţează lucruri esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine, de înţeles pentru o ţară în care condiţiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Alţii se răsfaţă cumpărând vacanţe şi televizoare şi numai o mică parte dintre români investesc în active pe termen lung precum apartamente.
Florian Libocor, economist la BRD-Groupe Societe Generale SA în Bucureşti, afirmă că oamenii se comportă ca şi cum generozitatea Guvernului se va menţine pe termen nedefinit. Acest fapt nu poate fi posibil în condiţiile în care Uniunea Europeană a avertizat asupra sustenabilităţii deficitului bugetar.
„Cetăţenii nu au acumulat bunăstare în ultimii ani - ei au acumulat datorii pe baza unor aşteptări pozitive. Mulţi oameni nici măcar nu au aşteptat să vadă în ce măsură promisiunile se vor materializa şi au consumat tot mai mult acumulând, totodată, datorii, La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, a afirmat Libocor citat de Bloomberg.
În decembrie, inflaţia a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani
UE estimează că economia României va creşte cu 4,4% în 2018 după un avans care a eclipsat întregul bloc comunitar în 2017. Au apărut, însă, primele constrângeri asupra populaţiei.
În decembrie, inflaţia a urcat la un maxim al ultimilor patru ani şi jumătate iar banca centrală a început deja să majoreze dobânzile, care erau la un nivel minim record din 2015. Pe pieţele financiare, ipotecile au crescut cu 15% în ultimele trei luni.
„Este poate prea târziu să obţii suficient cash pentru a amortiza şocul”, comentează Bloomberg. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Revista franceză L'Express publică în ultimul ei număr o lungă anchetă despre hackerii din România. Răzvan Manole Cernăianu şi Marcel Leher Lazăr nu sunt decât două din numele de răsunet citate de publicaţia franceză care notează că "aşii informaticii proliferează în România."
Anchetatorii români au colaborat cu FBIul american ca să-l aresteze pe Răzvan Manole Cernăianu, mai cunoscut sub porecla "Tinkode". Piratul informatic şi-a făcut o reputaţie mondială în 2012 când a reuşit să intre ilegal în serverele departamentului american al apărării, al Pentagonului şi al agenţiei spaţiale americane NASA. Autodidactul român nu s-a mulţumit doar să reuşească aceste spargeri soldate cu daune de un sfert de milion de dolari dar s-a şi lăudat cu ele pe internet. După ce a fost arestat, hackerul a stat trei luni în închisoare înainte să fie eliberat.
Nu la fel de norocos a fost Marcel Leher Lazăr, alias "Guccifer", care e după gratii din 2014. Eliberabil anul viitor, piratul ar putea fi extrădat spre SUA unde îl aşteaptă o altă pedeapsă cu închisoarea. Fostul şofer de taxi, pasionat de informatică, reuşise să spargă mailurile private ale unor politicieni români dar şi americani precum fostul secretar de stat Collin Powell sau ex-consilierul lui Hillary Clinton, Sidney Blumenthal.
Tinkode, azi în vârstă de 25 de ani, a decis să treacă de cealaltă parte a baricadei. El a cofondat la Bucureşti societatea Cyber Smart Defence unde are ca acolit şi un fost militar american de la NSA - Agenţia naţională de securitate. Fostul pirat informatic este plătit astăzi ca să testeze, în mod legal, soliditatea informatică a diverselor firme. Bănci, organizatori de pariuri on-line sau societăţi de distribuţie fac astfel apel la serviciile lui Răzvan Manole Cernăianu. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.