Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă îi face praf pe liberali: Cât de pregătit e PNL pentru susținerea campaniei lui Iohannis

cozmin gusa

Liberalii pregătesc o nouă moțiune de cenzură. Cel puțin asta a anunțat liderul PNL Ludovic Orban, într-un interviu acordat joi G4Media: în această toamnă se va face o nouă încercare de a dărâma Guvernul Dăncilă, iar în acest sens se vor purta negocieri cu toate partidele parlamentare, potrivit realitatea.net.

Consultantul politic Cozmin Gușă a făcut o analiză în 5 puncte a "strategiei" pe care Orban a prezentat-o în vederea campaniei electorale din această toamnă. Liberalii par total nepregătiți pentru această campanie, este concluzia consultantului politic.

"Îl așteptam pe Ludovic Orban să văd cum cei care asigură paza susținerii candidaturii lui Klaus Iohannis se vor integra în acest joc în care președintele a fost lapidar, extrem de succint. Vroiam să văd care e strategia, pe lângă faptele de vitejie de genul strângerii de semnături din 10 august. Am avut o surpriză neplăcută - neplăcută pentru ei, să vedem cum va fi pentru public - în sensul în care, din acest interviu, liberalii par total nepregătiți pentru această campanie, în mod evident", a declarat Cozmin Gușă, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Citește și: Alexandru Cumpănașu aruncă bomba! Este somat de doi politicieni grei să tacă

Faptul că interviul a fost acordat lui Dan Tapalagă, la G4Media, un site dedicat știrilor pozitive despre USR și Plus, ar fi putut să fie o lovitură de imagine pe terenul adversarului direct, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a explicat Cozmin Gușă. Asta în condițiile în care adversarul direct al lui Iohannis este Dan Barna, respectiv USR-PLUS.

"În conținut nu am văzut absolut nicio chestie determinantă, mai degrabă chestii așa la gura sobei, încropite, plus foarte multe ezitări. Mi-am notat niște lucruri, citindu-l cu atenție. Pentru că este important să vedem ce zice din primul moment noul șef al campaniei prezidențiale al președintelui în funcție", spune consultantul politic. Acesta a făcut o analiză în 5 puncte a interviului dat de șeful PNL:

1. Echipa de campanie. Este o echipă de campanie foarte slabă, bună de pus într-un soi de vitrină a partidului, încropită amatoristic, cu oameni care nu știu ce înseamnă o campanie reală, în condiții de gherilă cum va fi campania care urmează, este de părere Cozmin Gușă.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac! Eugen Teodorovici umilit de membrul PNL

"Singurul care știe campanie electorală reală e Ludovic Orban, șeful de campanie. Restul pe care i-a însirat acolo: Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Sigartău, Dan Motreanu, Florin Cîțu, Siegfried Mureșan sunt oameni fără experiență de campanie reală, n-au dus, din poziția de șefi, vreo campanie adevărată. Mai puțin Raluca Turcan, când a fost candidat pentru scurtă vreme în 2004 Theodor Stolojan, apoi înlocuit de Băsescu. În rest, Rares Bogdan, Sigartău, mai ales Dan Motreanu, Cîțu, Mureșan nu sunt oameni cu experiență de campanie.

Asta îmi arată mie că acolo e o mare criză de profesioniști. Pentru că nu ai cum, într-o echipă de campanie a unui președinte în funcție, să nu poți să prezinti public niște sociologi, niște mari organizatori de structuri politice- îl aveau pe Blaga, nu-l mai au, nu mai vor sau nu mai vrea el, nu știm, absența lui Blaga e importantă -, oameni cu experiență media globală, îl avem pe Rareș, el are ceva experiență, oricum insuficientă pentru ce urmează", a punctat Gușă.

În concluzie, Ludovic Orban ne prezintă o echipă de campanie "extrem de subțire, care nu va fi in stare să poată să compenseze atacurile la președintele în funcție" - președinte care trebuie să-și deconteze mandatul.

Citește și: Lovitură dură pentru Viorica Dăncilă! Consilierul premierului suspect de delapidarea unei sume uriașe

2. Realizările lui Klaus Iohannis - subiect "bărbierit" de Orban. Șeful PNL a fost provocat de Dan Tapalagă să indice care au fost principalele reușite ale mandatului lui Iohannis. Gușă a demontat "realizările" actualului președinte, așa cum au prezentate de șeful său de campanie:

"Orban a înșirat trei așa-zise realizări: faptul că Iohannis ar fi evitat capturarea statului de către Liviu Dragnea și ai săi. Fals. Statul român a fost capturat puternic multă vreme, până la evenimentele din 26-27 mai. Doi: că ar fi blocat excesele din justiție. Păi, telespectatorii Realitatea TV pot să facă recurs la memorie și să vadă ce au reușit Dragnea cu Tudorel Toader, Codrin Ștefănescu, deputatul Mitralieră și alții în a pune justiția pe butuci, fără să poată să justifice aici atacurile împotriva exceselor din justiție, care au fost. Au fost doar atacuri legate de interesele personale", a explicat Cozmin Gușă.

Citește și: Alexandru Cumpănașu aruncă bomba! Este somat de doi politicieni grei să tacă

Al treilea punct invocat de Orban la capitolul "realizări" ale lui Iohannis este legat de euroatlantism și de păstrarea unui traiect de tip euroatlantic al României, aspect cu care Gușă este doar "parțial de acord". Consultantul politic amintește ce s-a întâmplat recent în Republica Moldova, cu ajungerea rușilor pe teren, cu rusofilul și putinistul dovedit Igor Dodon "care defilează pe la Chișinău", fără ca noi să intervenim într-o zonă geopolitică asumată de România.

"Asta ne arată că traiectul nostru euroatlantic este un drum pe care ne ținem noi cu mâinile de volan să fim acolo, dar alții nu ne recunosc că ne aflăm acolo, nici nu ne întreabă de sănătate", consideră Gușă.

3. Orban se teme să arate deficiențele din mandatul lui Iohannis

Faptul că Orban refuză să recunoască vreo deficiență în mandatul lui Klaus Iohannis, în condițiile în care lucrurile în România merg prost, arată o problemă care vine direct de la președinte, consideră consultantul politic.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac! Eugen Teodorovici umilit de membrul PNL

"Al treilea lucru foarte important care îmi arată că treburile nu stau bine în echipa de campanie a PNL este că, la provocarea reporterului, Orban a refuzat să recunoască vreo deficiență din mandatul lui Iohannis. Asta e o problemă și nu cred că e o problemă a lui Orban, ci chiar a lui Klaus Iohannis.

Nu ai cum să pornești la o nouă campanie pentru realegere dacă nu recunoști niște deficiențe din mandat. România merge prost și oricine se află la conducerea statului trebuie să vină cu explicații, ar trebui să își toarne cenușă în cap. Faptul că Orban refuză să recunoască vreo deficiență ne arată că acolo e o construcție artificalăși că Orban se teme să nominalizeze, deși ar fi în stare, vreo problemă din primul mandat al lui Iohannis", a explicat Cozmin Gușă.

4. Ce oferă PNL în spatele lui Iohannis?

În interviul acordat G4media, șeful PNL exclude varianta de tandem președinte-premier în cazul campaniei lui Iohannis. Este corect, spune Gușă, dar care este oferta PNL din spatele lui Iohannis, la nivel de strategii, personalități, potențială "guvernare din umbră" a președintelui?!

Citește și: Lovitură dură pentru Viorica Dăncilă! Consilierul premierului suspect de delapidarea unei sume uriașe

"Ne spune Ludovic Orban că nu se va face tandem. Așa e, nu e nevoie de tandem, alegerile prezidențiale nu sunt cuplate cu cele parlamentare, tandemul este o invenție a cuplului Barna-Cioloș, ca să fie și Cioloș băgat în seamă. Dar ce te faci cu această cădere a Guvernului pe care o invocă Orban și cu alternativa liberală. Ce oferă PNL astăzi? Ce oferă PNL în spatele lui Iohannis, la nivel de strategii, personalități, potențială guvernare din umbră pe care să și-o asume președintele? Aici nu aflăm nimic și nici nu apare nimic. Să spună ce contrapune amatorismului din guvernările PSD, niște lucruri concrete legate de ceea ce ar putea să facă liberalii sau nucleul din jurul lui Iohannis. Ăsta este un punct slab și demagogic", a mai spus Cozmin Gușă.

5. Criza de idei de la PNL, un semnal major de alarmă

Faptul că Ludovic Orban reiterează ideea de a intra la guvernare după alegerile prezidențiale îi creează o problemă majoră lui Iohannis și arată "criza majoră de idei" din echipa PNL.

"Ni se sugerează asumarea guvernării de către PNL în această toamnă. Am mai spus asta: la publicul românesc de azi, ce e important pentru cei care vor sa vină în zona de simpatie publică este apartenența la opoziție, plus noutatea. Noutatea nu mai e un atu al lui Iohannis, mai rămâne această opoziție a PNL și a lui Iohannis implicit.

Citește și: Alexandru Cumpănașu aruncă bomba! Este somat de doi politicieni grei să tacă

Orban vine cu această idee de moțiune sau de alegeri anticipate care ne arată o criza de idei care poate să fie un maxim semnal de alarma în acest moment. Orban ne spune că nu primește pesediști în partid, nici de la ALDE, nici de la ProRomânia. Păi, dacă asta e majoritatea, cum să se poată schimba această majoritate în septembrie dacă nu primește pe nimeni?!

Aici nu merge. Sau esti inflexibil și mergi cu Iohannis până la capăt și nu mai vorbești de guvernare, sau ești flexibil și îi lași pe alții să vină alături de tine dacă vrei să oferi acest "cadou otrăvit" lui Iohannis. El a spus că traseismul politic e o trădare a cetățeanului, asta e parțial adevărat, dar este legat și de derapajele liderilor politici. Cum să-i acuzi pe cei din Pro Romania că au plecat de la Dragnea? Nu poți să-i acuzi de traseism politic că au plecat de sub o astfel de baghetă.

Cu asemenea mesaje, Orban nu se poate califica în acest moment pentru campania care urmează, în calitate de șef de campanie, desi a avut o evoluție substanțial mai bună în ultima perioadă. Orban pare ezitant și ușor mincinos, cu o relație ușor tremurândă cu Iohannis care refuză să vină să raporteze legat de mandatul său și nici nu concepe să discute altcineva de asta", a mai spus Cozmin Gușă.

„Sunt probleme în paradisul PNL”

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac! Eugen Teodorovici umilit de membrul PNL

Fostul jurnalist Rareș Bogdan este exclus de șeful de partid din zona de strategie politică, iar pe de altă parte este "tămâiat", arată consultantul politic, care observă că interviul dat de Orban este unul "bâlbâit", menit să ascundă aspecte problematice din interiorul PNL:

„Vedem o problemă legată de Rareș Bogdan, fostul nostru coleg: pe de o parte, Ludovic Orban îl exclude din zona de strategie politică sau de viitor politic, iar pe de altă încearcă să-l tămâieze, în condițiile în care presa a invocat probleme în relația lui Rareș cu Iohannis, respectiv cu Orban. Asta ne arată că sunt probleme în paradisul PNL, pe care ei le pot rezolva cu greu atât în relația cu Klaus Iohannis, cât și în interiorul PNL.

Acest interviu în zi de sărbătoare a fost ticluit ca să poată să focalizeze, dar nu este de așa natură, ci dimpotrivă pare un interviu bâlbâit, în care încearcă să se ascundă niște lucruri problematice din interiorul acestei structuri de susținere a președintelui în funcție".

O nouă minciună, similară cu cea de la europarlamentare

Ludovic Orban și cei din PNL colportează o minciună similară cu cea de dinaintea europarlamentarelor, spunând că după alegeri Guvernul va fi schimbat și liberalii preiau guvernarea, arată consultantul politic. Într-o situație complicată din punct de vedere al economiei, nimeni nu își dorește să își asume problemele de guvernare care vor apărea în curând.

Citește și: Lovitură dură pentru Viorica Dăncilă! Consilierul premierului suspect de delapidarea unei sume uriașe

„Pe de o parte, USR nu își dorește coaliție cu PNL, ei dorindu-și într-un mod neprihănit, nepătat, alb imaculat să câștige mai multe locuri la locale și parlamentare. Orban nu are nicio variantă, USR a anunțat formal că nu va intra la guvernare până nu vor avea o masă parlamentară mai mare în România. Pe de altă parte, aici se colportează o minciună, pentru că ne aflăm într-o economie aflată în dificultate funcțională, nu una de vitrină.

Creșterea economică precară e un fapt, e bazată pe consum, tremură, la orice șoc se poate prăbuși, ea pe hârtie există, dar nimeni nu și-o asumă pe termen mediu. Să spui 'dacă venim noi la guvernare...', e tot o minciună, similară cu cea de la europarlamentare, când au spus: 'După alegeri, pleacă Guvernul acasă'. Nu a plecat. O minciunică care s-a gonflat și a ajuns una mare. Orban nu are cum să joace acum, trebuia să spună: 'Domne' lăsați-ne să ne concentrăm la Klaus Iohannis pentru un nou mandat în noiembrie, mai vedem ce facem, dacă putem să convocăm alegeri anticipate cuplate cu alegerile locale, o vom face, altfel NU avem ce să facem'. Ăsta era mesajul mai corect și mai cinstit.

USR-PLUS, într-un joc de imagine, nu vor să vină la guvernare decât peste un an și ceva, când vor spera că se maturizează din punct de vedere electoral și vor face mai mult de o treime din voturi, lucru de care eu mă îndoiesc din ce în ce mai mult văzând și problemele pe care le au la nivel intern", a precizat Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.