Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armistițiu surprinzător pentru a aduce liniștea în sistem

negocieri

stiripesurse.ro vă prezintă principalele subiecte din presa zilei, având ca temă centrală un articol al jurnalistului Cătălin Tache, publicat în cotidianul Național, prin care acesta anunță o regrupare în structurile de forță din România.

Național:

Zilele trecute a fost incheiat un armistitiu surprinzator, care ar trebui sa aduca linistea, cel putin pentru o scurta perioada de timp, in sistem. Astfel ca, in urma negocierilor secrete purtate si cu acceptul tacit al celor mai importanti lideri politici,  taberele care se lansasera intr-un razboi surd pentru dominatia asupra structurilor de forta s-au angajat sa renunte momentan la orice alta operatiune sau lovitura, fie ea una directa sau, mai ales, cu manta. Si cu toate ca pana si unii initiati ai sistemului s-au repezit sa catalogheze recenta intelegere drept un „blat ordinar”, lucrurile par sa stea totusi cu totul altfel.
Iar in timp ce gruparile rivale se repozitioneaza strategic, pentru a respecta chipurile „pacea” convenita pentru o luna-doua, deja se lucreaza la lista viitoarelor executii care se vor face atat la varful structurilor informative, cat si a altor institutii de forta sau componente vitale ale infaptuirii actului de Justitie. Executii care vor fi si ultimele operate la acest nivel, mai ales daca importanta delegatie a marilor companii americane care tocmai ce se pregateste sa descinda la Bucuresti isi vor da OK-ul pentru demararea unui veritabil „plan Marshall” de investitii strategice in tara noastra. Si atunci, asa dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, partenerii americani vor gira lista finala, urmand ca acesta sa fie un „moment zero”, dupa care stabilitatea ar trebui sa fie principala caracteristica a sistemului. Si cum tocmai in aceste zile se duc deja lupte subterane pentru ca diversele tabere din sistem sau din clasa politica sa -si poata salva unii dintre protejati sau de a-i baga pe altii pe lista neagra, surprizele deja au inceput sa apara. Astfel ca in timp ce unii generali precum Lucian Pahontu raman „tinte in miscare”, americanii nemiscand un deget pentru a le salva pielea, alti sefi de structuri sunt tot mai aproape de a respira linisti ca vor trece si acest hop… (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Inca n-au trecut patru luni intregi dupa ce Liviu Dragnea si-a dat jos propriul guvern, ca liderul PSD pare sa fi declansat atacul la premierul Tudose, instalat in vara dupa caderea lui Grindeanu. Toate informatiile obtinute de HotNews.ro, confirmate din mai multe surse, indica faptul ca s-au intetit conflictele intre cei doi, iar ultimul mare motiv de disputa ar fi refuzul premierului de a semna sesizarea la Curtea Constitutionala pe conflict intre puterile statului dupa ce DNA a inceput ancheta in dosarul Belina.
Prin urmare, Dragnea este nemultumit de Tudose din acelasi motiv pentru care l-a dat jos pe Grindeanu: nu face suficient de multe pentru a-l scapa de justitie, de anchete, de procurori. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a tot amanat legile justitiei, exasperand la culme partidul. Numai ca de aceasta data, liderul PSD nu mai poate forta din nou caderea guvernului in Parlament prin motiune de cenzura.
In primul rand, schimband al doilea premier in primele noua luni de guvernare, Dragnea si PSD recunosc public ca nu sunt in stare sa guverneze tara. Presedintele Klaus Iohannis va avea, deci, toata indreptatirea sa nu le mai dea un al treilea premier, iar PSD risca astfel sa piarda guvernarea din cauza intereselor personale ale unui singur om, incurcat in anchete si procese.
Greu de crezut, apoi, ca baronii din partid si aliatul sau din guvern, Calin Popescu Tariceanu, vor accepta sa se mai faca de ras a doua oara. In treacat fie spus, Tariceanu profita la maxim, ezitarile lui de a face sesizarea la CCR spun multe despre viitoarele negocieri cu liderul PSD pe funcii si acces la resurse. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Un veritabil punct de inflexiune s-a produs în chestiunea aşa-zisului referendum pentru separarea Cataloniei de Spania, când ceea ce presa internaţională a denumit drept "majoritatea tăcută" a tulburat jocul aparenţelor dominat de separatişti. Un joc al aparenţelor, da, în condiţiile în care o serie întreagă elemente ridică suspiciuni solide cu privire la anvergura reală a sprijinului, popular şi politic, de care se bucură trupa de şoc a lui Carles Puigdemont la ea acasă.
Valul de oameni revărsat duminică pe străzile Barcelonei constituie un punct de inflexiune autentic în afacerea sulfuroasă a separării regiunii catalane de Spania, făcând ţăndări mitul unităţii de monolit a localnicilor în jurul mişcării secesioniste, punând surdină PR-ului până atunci atât de vocal al separatismului şi oferind guvernului central resurse însemnate de legitimare în tentativa sa perfect constituţională de a bloca desprinderea Cataloniei de Spania.
Nu întâmplător, pe acest fond presa internaţională a semnalat deja debutul inversări a şanselor pe care taberele le au în a ieşi cu capul sus din încleştare.
Dar cum s-a ajuns în punctul care, mai zilele trecute, părea fără întoarcere?
Ei bine, în primul rând trebuie arătat că lucrurile nu s-au petrecut peste noapte. Sau, mai corect spus, o parte din ele şi vom vedea mai încolo ce e cu nuanţa respectivă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Independenţa Cataloniei, în cazul proclamării ei, nu va fi recunoscută şi va antrena imediat o ieşire a regiunii din Uniunea Europeană. Acest avertisment vine de la Paris sub forma unei  declaraţii, foarte clar formulată de către ministrul francez al Afacerilor europene, Nathalie Loiseau. Marea manifestaţie de duminică 8 octombrie a catalanilor care vor menţinerea regiunii lor în cadrul statului spaniol nu a atentuat însă incertitudinile care apasă asupra acestei crize.
Ceea ce spune Nathalie Loiseau ar trebui să le dea de gîndit separatiştilor catalani pentru că nu numai Parisul ci şi întreaga Uniunea Europeană se exprimă de fapt prin vocea ei. "Referendumul de pe întîi octombrie convocat de către separatiştii catalani este contrar Constituţiei spaniole şi nu există nici un mijloc de verificare a calităţii sale: nici în ce priveşte listele de alegători, nici în ce priveşte derularea scrutinului. Iar numărarea voturilor nu a fost verificată de nimeni." Sunt tot cuvintele pronunţate de demnitara franceză şi reluate de Agenţia France Presse.
Preşedintele separatist catalan, Carles Puigdemont, este supus în prezent unei imense presiuni, din diferite direcţii, pentru a-şi calma ardoarea în ce priveşte declaraţia unilaterală a independenţei. O primă presiune vine de la Madrid, care exclude orice mediere şi ameninţă că va aplica legea în provincia secesionistă.
O altă presiune vine din partea Uniunii Europene, dar şi din partea principalelor ţări fondatoare ale Uniunii. Cancelara Germaniei, doamna Angela Merkel, s-a întreţinut prin telefon cu şeful guvernului spaniol şi a pledat din nou pentru unitatea Spaniei.
Alte presiuni vin din partea băncilor şi a marilor patroni, care se tem că efectele economice ale aventurismului separatist catalan ar putea fi catastrofale. In sfîrşit, mai există şi resentimenul celorlalţi locuitori ai Spaniei, care încep să se simtă iritaţi, ba chiar jigniţi de atitudinea separatiştilor. "După ce am făcut atîta drum împreună, după ce am construit împreună o ţară democratică şi liberă, respectată şi apreciată în Europa şi pe glob, de ce trebuie să ne separăm acum brusc?” par să spună cei care se simt în continuare spanioli în Spania. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.