Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă, atac la adresa ambasadorului SUA la Bucureşti: 'E evident că a GREŞIT'

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Consultantul politic, Cozmin Gușă, crede că NATO trebuie să facă mai multe lucruri în România în complicatul context geopolitic actual, lucru care nu a reieșit clar din reuniunea care a avut loc zilele aceastea la București. Gușă a comentat și criticile ambasadorului Hans Klemm la adresa naționalismului economic din România. Verdictul: Klemm este într-o capcană. ”Hans Klemm e într-o capcană”, crede Cozmin Gușă, care a comentat, la Realitatea TV, declarațiile ambasadorului american cu privire la naționalismul economic.

Citește și: Guvernul Tudose, indicații pentru o bancă românească! Pentru ce ar trebui să lupte

”El nu e un om politic, e un tehnocrat al sistemului de politică externă din SUA și în mod evident azi a greșit. Nu cred că în acest moment, într-o perioadă în care fiecare țară din UE își afirmă potențialul național, domnia sa să vină să spună cu totul altceva, și într-un mediu cu totul sensibil, apropo de locația și evenimentul la care a fost invitat”, a spus consultantul.

Citește și: EXCLUSIV! Guvernul a MINȚIT toți studenții – păcăleală cu legea în față

Gușă crede că actualul ambasador nu are un mandat ferm din partea administrației Trump pentru a-și exprima părerile în România. ”Domnul Klemm joacă politic și nu ar trebui. Eu nu îl cunosc prea bine, nu am cerut o întâlnire cu domnul Klemm, mi s-a părut că nu are un mandat foarte ferm din partea administrației actuale a SUA în a-și exprima părerile în România, așa că nu am fost foarte curios în calitate de consultant de gândurile domniei sale, așa cum nu am fost curios mai ales cele ale șefului fondului Proprietatea, Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA. Dacă am vrut să aflu ceva am aflat la Washington, atunci când am mers”, a explicat consultantul.

Citeşte şi: Divorţul anului la Hollywood: Două mari vedete şi-au spus ADIO / VIDEO

De la reuniunea NATO care a avut loc la București zilele acestea, Cozmin Gușă aștepta ceva mai concret pentru România și pentru regiune. ”Știrea zilei este cu NATO. A venit domnul Stoltenberg (Jens, secretarul general al NATO, n.r.) și ne spune fel de fel de lucruri despre NATO, în condițiile în care eu nu am aflat, nici măcar pe surse, lucruri concrete noi pe care le va face NATO în România. Cum ne vom apăra? Am aflat că structura din Italia se va mobiliza rapid și va veni către România. Eu cred că este mult prea puțin”, a observat Gușă, care explică actualul context geopolitic.

Citeşte şi: MEGA-DOSAR la DNA: Martori celebri în cel mai recent caz de corupție de la ANAF! Macovei a fost plasată în arest la domiciliu

”În condițiile în care eurasiaticii, Rusia și China, desfășoară în regiunea noastră, a Balcanilor de Vest, această strategie clară pentru toată lumea, în care Rusia balansează forța nucleară cu SUA și China vine cu miza implementării economice în absolut toate statele fostului Tratat de la Varșovia plus fosta Iugoslavie, e evident că NATO trebuia să facă ceva în plus. Și deocamdată nu a a făcut, pentru că în discuțiile de azi din România ne-au spus că dacă vom fi atacați, sistemul din Italia se va activa rapid și ne va scăpa de grija războiului cu Rusia. Cred că e mult prea puțin. Și cred că dacă nu se va veni în plus cu strategii punctuale - poate să fie inițiativa celor trei mări de care Iohannis tot vorbește - vom fi victimele unor războaie hibride care pot să aibă ca rezultantă și ce s-a întâmplat în Catalonia; sigur, mutatis mutandis, nu trebuie să vorbim în mod concret de așa ceva, dar noi știm că Rusia așa acționează”, a explicat consultantul.

Cozmin Gușă crede că războiul geopolitic ar putea viza în mod direct România. ”Dezbinarea asta a Europei, care mai ales la frontieră, unde este România, va deveni foarte evidentă, se va manifesta și așa. Războiul instalat între zona eurasiatică și cea euratlantică foarte dezbinată nu va cunoaște amenințări cu bombe, ci alt felu de amenințări, de la dezagregarea teritorială până la altfel de probleme de tip geoeconomic. Ceea ce a făcut domnul Stoltenberg la București e mult prea puțin față de ce am avea nevoie”, a spus consultantul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.