Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CPI: Victime ale conflictului afgan cer deschiderea unei anchete

afganistan

Procuroarea Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, şi victime ale conflictului din Afganistan au pledat miercuri la Haga pentru deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv abuzuri comise de soldaţi americani, relatează AFP, dpa şi Reuters, scrie Agerpres.

În aprilie, judecătorii CPI au refuzat deschiderea unei anchete formale cu privire la astfel de crime, iar tot atunci administraţia preşedintelui american Donald Trump, care s-a opus vehement oricărei anchete a CPI în Afganistan, i-a anulat viza procuroarei Bensouda, aminteşte AFP. 

Decizia de a refuza deschiderea unei anchete în Afganistan "privează victimele de tot, fără exagerare", a subliniat procuroarea în deschiderea unei sesiuni de audieri care au loc la curtea de la Haga timp de trei zile, după ce în noiembrie Bensouda a făcut apel la decizia din aprilie a judecătorilor. 

Fatou Bensouda doreşte examinarea nu doar a unor presupuse crime comise de combatanţi talibani şi afgani, ci şi de către forţele internaţionale, mai ales de către trupele americane.

Citește și: Oficialii germani au opinii diferite privind participarea Huawei la reţelele 5G

Fergal Gaynor, avocatul a 82 de victime ale conflictului din Afganistan, a calificat lansarea de noi audieri drept "o zi istorică pentru tragere la răspundere în Afganistan". 

În ce-l priveşte, avocatul administraţiei Trump Jay Sekulow a invocat miercuri la Haga "principiul complementarităţii" pentru a susţine că trebuie să se renunţe la o astfel de anchetă, întrucât "SUA sunt în mod demonstrabil în egală măsură dispuse şi capabile să ancheteze asupra propriilor lor cazuri". 

Potrivit procuroarei Bensouda, investigaţiile preliminare au indicat că talibanii şi acoliţii lor s-au făcut responsabili de peste 17.000 de decese în rândul civililor, până în 2015, şi că sunt motive "rezonabile" să se creadă că aceştia au comis crime împotriva umanităţii şi crime de război, prin uciderea de civili. 

Aceleaşi investigaţii preliminare au constatat că există "motive rezonabile" să se creadă că autorităţile afgane au comis la rândul lor acte de tortură asupra deţinuţilor, "la scară largă", precum şi că forţele armate ale SUA "au supus cel puţin 61 de persoane torturii" în perioada mai 2003 - decembrie 2014, iar separat membri ai CIA "par să fi supus cel puţin 27 de persoane aflate în detenţie la acte de tortură în Afganistan, Polonia, România şi Lituania".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.