Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește tensiunea la Casa Albă: Procurorul special a solicitat documente de securitate naționale

politicususa.com
trump si flynn

Membri ai echipei procurorului special Robert Mueller, care investighează în special presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, au cerut pentru prima dată Casei Albe să le furnizeze documente, a relatat vineri New York Times, citat de AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Vezi și: ALERTĂ la ONU: SUA pregătesc lovitura fatală pentru Coreea de Nord

Anchetatorii au cerut Casei Albe să ofere documente în legătură cu Michael Flynn, fost consilier pe securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, conform cotidianului american, care citează responsabili apropiaţi de anchetă. 

Deşi nu este vorba de o citaţie oficială, această cerere, în cazul în care va fi confirmată, ar fi un nou semnal că ancheta condusă de Mueller devine tot mai puternică. 

Acest procuror special anchetează în principal acuzaţiile de ingerinţă ale Rusiei în campania prezidenţială din 2016 câştigată de Trump şi suspiciunile de complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi responsabili ruşi. 

Atât Trump, cât şi autorităţile ruse neagă categoric acuzaţiile de ingerinţă şi de complicitate.

Vezi și: EUROBAROMETRU: Românii au mai multă încredere în UE decât în Guvern sau Parlament

Mai multe cotidiene americane au anunţat vineri că Mueller a constituite recent un mare juriu, ceea ce ar putea duce la urmăriri penale. 

Un mare juriu este un fel de cameră de instrucţie compusă din cetăţeni care deliberează cu uşile închise pentru a stabili dacă elementele prezentate de procuror pot duce la o inculpare. 

Michael Flynn este în centrul unor suspiciuni privind o eventuală implicare a Rusiei. El a fost demis de preşedintele Trump din funcţia de consilier pe securitate naţională, la doar câteva săptămâni după numire, deoarece nu dezvăluit exact tipul de contacte pe care le-a avut cu responsabili ruşi. 

Rugat să comenteze articolul din New York Times, unul din avocaţii lui Donald Trump, Ty Cobb, a declarat că administraţia de la Casa Albă nu intenţionează să discute public 'comunicaţiile sale specifice' cu Mueller, dar că va continua "coopereze pe deplin cu procurorul special".

Vezi și: OFICIAL: SUA au notificat ONU cu privire la retragerea din Acordul climatic de la Paris

Tot conform cotidianului american, anchetatorii au interogat de asemenea martori pentru a stabili dacă Flynn a primit plăţi secrete din partea guvernului turc spre sfârşitul campaniei electorale din 2016. 

De asemenea, conform unor media americane, Mueller ar fi început să examineze dosare financiare ale lui Trump care nu sunt legate de Rusia sau de alegeri. 

Trump l-a atenţionat public pe Mueller că afacerile sale financiare nu trebuie să intre în cadrul misiunii acestuia şi că anchetarea lor ar însemna încălcarea unei linii roşii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.