DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Creanţele financiare ale administraţiei publice au crescut la 22,6% din PIB, în trimestrul I

Agerpres
BNR

Creanţele financiare ale sectorului 'Administraţii publice', exprimate ca pondere în produsul intern brut, au crescut în primul trimestru din acest an cu un punct procentual, ajungând la 22,6%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Depozitele şi numerarul administraţiei publice au cunoscut o majorare de 0,1 puncte procentuale în trimestrul I 2020, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, şi au reprezentat 4,8% din PIB, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Un jurnalist american răstoarnă situația! Covid-19, o boală vasculară! Detalii care dau peste cap ceea ce se știa

Potrivit BNR, creşterea, reflectată prin majorarea depozitelor în euro ale administraţiei centrale deschise la BNR, a fost determinată, în principal, de emisiunea de euroobligaţiuni lansată de Ministerul Finanţelor Publice pe pieţele externe, în luna ianuarie a acestui an. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au crescut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 9,4% din PIB, iar poziţia "alte conturi de primit" s-a majorat, de asemenea, cu 0,9 puncte procentuale, ajungând la 6,7% din PIB în trimestrul analizat.

Angajamentele financiare ale sectorului "Administraţii publice", exprimate ca pondere în produsul intern brut, au crescut în trimestrul I 2020 cu 5,3 puncte procentuale, în comparaţie cu trimestrul I 2019, ajungând la 45,2%. Titlurile de natura datoriei emise în lei, dar mai ales în valută, s-au majorat într-un ritm mai accelerat, reprezentând în trimestrul I a.c. 32,2% din PIB, cu 5,8 puncte procentuale mai mult decât în trimestrul I 2019. Poziţia "alte conturi de plătit" a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,2% din PIB, în timp ce soldul creditelor angajate s-a situat la 5,2% din PIB la finalul trimestrului I 2020, menţinându-se la aceeaşi pondere avută în trimestrul I al anului anterior.

Sectorul 'Administraţii publice' a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 2,1% din PIB în trimestrul I 2020 şi unu la sută din PIB în trimestrul I 2019.

Citește și: Amenințări dure! Se cere dizolvarea PNL-ului

Subsectorul "Administraţia centrală" a prezentat necesar de finanţare atât în trimestrul I 2020 (2,2% din PIB), cât şi în trimestrul I 2019 (1,1% din PIB).

Subsectorul"Administraţiile locale" a înregistrat capacitate de finanţare în ambele trimestre analizate, respectiv de 0,2% din PIB în trimestrul I 2020, şi de 0,3% în trimestrul I 2019. Subsectorul "Administraţiile de securitate socială" a menţinut acelaşi necesar de finanţare de 0,1% din PIB atât în trimestrul I 2020, cât şi în trimestrul I 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.