Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creatorul cubului Rubik lansează cartea intitulată „Cubed”

theguardian.com
Ernó Rubik

Creatorul cubului Rubik, Rubik Ernő, va lansa o carte intitulată „Cubed”. Cu această ocazie, cotidianul The New York Times publică un interviu detaliat cu celebrul inventator, informează Rador.ro.

Cubul a fost creat în anul1974 şi de atunci s-a demonstrat faptul că are 43 252 003 274 489 856 000 configuraţii posibile, dar dintre toate acestea doar una singură este corectă. Rubik a explicat că la început nici el nu a fost sigur dacă există o soluţie pentru rezolvarea configuraţiei corecte, dar a fost o mare uşurare pentru el, când după o lună de încercări a găsit algoritmul corect. Abia atunci a hotărât să-şi breveteze invenţia.

Citește și: Trupa AC/DC a confirmat reuniunea şi lansarea unui nou album

Astăzi, recordul mondial de rezolvare a cubului este 3,47 de secunde şi este deţinut din anul 2018 de un tânăr din China. Numai din cubul original s-au vândut peste 350.000 de exemplare, nemaivorbind de variantele contrafăcute. Cubul Rubik a devenit jocul cel mai longeviv din lume, care a fascinat programatori de calculatoare, filosofi, artişti şi despre care s-au scris sute de cărţi.

„Este o invenţie genială, o formă de relaxare, un mijloc de învăţare, o provocare intelectuală, un izvor de metafore şi inspiraţie” – scria despre cub Douglas Hofstadter, cercetător de ştiinţe cognitive.

Există campionate pentru rezolvarea cubului contra timp, în timpul saltului cu paraşuta, sub apă, cu ochi închişi, în timpul unei jonglerii etc. Există şi o Uniune Internaţională a Cubului, care organizează anual sute de concursuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.