Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Credinta romanilor se clatina. Religiozitatea, intr-o scadere accelerata

biserica

Credinta romanilor se clatina. Din ce in ce mai putini romani se declara religiosi, cu atat mai putini sunt practicanti si un numar ingrijorator nici nu cunosc semnificatia sarbatorilor crestine.

Doar 77% din români se mai declarau religioşi anul trecut, faţă de 85% în anul 2005, potrivit celui mai recent sondaj internaţional despre gradul de religiozitate, realizat de Gallup. Mai mult, un alt sondaj, realizat în acest an de Avangarde, arată că doar 54% din români se consideră “în mare măsură” sau “în foarte mare măsură” religioşi.

Numarul credinciosilor scade si mai mult in randul tinerilor (18-24 de ani), doar 66% dintre acestia se declara religiosi. Cei mai putini credinciosi se inregistreaza in randul persoanelor cu un nivel foarte inalt de educatie (masterat, doctorat) - 46% dintre ei sunt religiosi, deci reprezinta o minoritate. Situatia este complet diferita in randul celor fara educatie, unde religiosii reprezinta marea majoritate - 89%.

In anul 2010, un an marcat de criza economica, de taieri salariale si de o rata crescuta a somajului, 95% priveau cu credinta inspre Dumnezeu. Eurobarometrul din acelasi an confirma acest rezultat - 92% din români declarau credinţă în Dumnezeu şi 7% credinţă într-un "spirit sau o forţă vitală".

Lucrurile s-au schimbat insa in ultimii 5 ani, situatia socio-economica s-a inbunatatit, iar trecerea vremurilor de criza se vede si in gradul de religiozitate - Avangarde raportează in 2015 că doar 82% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ la întrebarea "Credeţi în Dumnezeu?"

Mai mult, un sondaj IRES arată că unul din cinci români nu ştie ce sărbătorim de fapt, de Paşte. Aproape toţi participanţii la sondaj spun că ţin această sărbătoare, însă doi din 10 respondenţi nu cunosc semnificaţia acesteia. În timp ce 82% spun că de Paște se sărbătoreşte învierea lui Hristos, 7% cred că sărbătorim naşterea lui Hristos, 3% dau alt răspuns, iar 4% nu ştiu sau nu îşi amintesc.

Şi practicile religioae precum postul sau participarea la slujba de Înviere îşi pierd din însemnătate pentru români, mai arată studiul IRES. Procentul celor care nu ţin post a crescut brusc de la 24% la 33%, în schimb procentul celor care declară ca nu intenţionează să participe la slujba de Inviere creşte la 22% anul acesta faţă de o medie de 17% în anii anteriori.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.