Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creditele acordate populației se vor scumpi

taripebi.ge
credit card

Dobânzile au crescut pentru aproape toate tipurile de credite în noiembrie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, scrie Profit.ro, amintind că s-au scumpit mai ales împrumuturile noi şi cele în sold acordate firmelor, unde majorarea ROBOR a fost actualizată mai rapid.

Din ianuarie se vor scumpi şi creditele acordate populaţiei ca urmare a majorării IRCC, în timp ce un salt mult mai important este aşteptat din aprilie. Şi încă nu au intrat creşterile de dobândă din partea BNR, care trebuie să prindă din urmă celelalte bănci centrale din regiune, notează publicația citată.

Rata de dobândă medie pentru depozitele în sold la termen a crescut cu 8 puncte de bază la 1,7% în noiembrie comparativ cu octombrie, în timp ce cea pentru depozitele noi a ajuns la 1,73% după un salt de 18 puncte de bază faţă de octombrie la 1,73% şi a ajuns la nivelul din vara anului trecut.

Avem, practic, o dublare faţă de rata medie de sub 1% din vara acestui an, dar spre comparaţie inflaţia este de 7,5% pe an şi este estimată să rămână la aproape 6% anul viitor, astfel că economisirea prin intermediul băncilor va aduce pagubă deponenţilor în termeni reali în continuare.

Dobânda medie la creditele în sold a urcat şi ea pentru a doua lună consecutiv cu 6 puncte de bază la 5,53%, dar este încă cu un punct sub nivelul de dinaintea crizei COVID.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.