DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cresc cazurile de tumori în Italia - potrivit oncologilor, "semnalul de alarmă îl reprezintă stilul de viață, agravat odată cu pandemia"

Tion
cancer

Cresc cazurile de cancer în Italia cu 14.100 de bolnavi noi în doi ani. O revenire a cazurilor care riscă să se agraveze, dacă nu punem o barieră în calea stilurilor de viață incorecte și dacă nu continuăm cu vaccinarea anti-Covid. Riscul de deces pentru persoanele cu antecedente de cancer și pozitive la infecția cu Sars-CoV-2 este de două-trei ori mai mare în rândul celor nevaccinați decât al celor vaccinați. Acesta este ultimul semnal de alarmă tras de  oncologii reuniți, luni, la Ministerul Sănătății din Roma pentru prezentarea celei de-a XII-a ediții a volumului "Cifrele cancerului în Italia 2022", editat de Asociația Italiană de Oncologie Medicală (AIOM) împreună cu AIRTUM (European Network of Cancer Registries), Fundația AIOM, ONS (Observatorul Național pentru Screening), PASSI (Progresul Agențiilor Sanitare pentru Sănătate din Italia) și SIAPEC-IAP (Societatea Italiană de Anatomie Patologică și de Citologie Diagnostică), relatează Rai News preluat de Rador.

"Datele privind stilurile de viață confirmă aderarea redusă a cetățenilor la un stil de viață sănătos. Din analiza seriilor istorice ale factorilor de risc comportamentali, reiese că nu s-au înregistrat mari îmbunătățiri în ultimii 15 ani și, cu excepția obiceiului de a fuma țigări, care își continuă reducerea lentă de peste 30 de ani, consumul de alcool, sedentarismul și excesul de greutate, în general, se înrăutățesc sau rămân stabile. Nu numai atât. În plină pandemie, în perioada 2020-2021, aceste tendințe au suferit modificări mai ales în sens negativ. Impactul pandemiei asupra stilului de viață este mai vizibil în 2020 și se pare că, parțial, se înregistrează și în 2021. Dar eforturile de a sensibiliza cetățenii cu privire la importanța prevenției primare nu trebuie să se oprească", afirmă Maria Masocco, responsabil științific al sistemelor de supraveghere PASSI și PASSI d’Argento, coordonate de Institutul Superior de Sănătate.

Cancerul de sân este tumora cel mai frecvent diagnosticată în 2022 și este urmat de cancerul colorectal (48.100 de cazuri anul acesta, +1,5% la bărbați și +1,6% la femei), pulmonar (43.900, +1,6% la bărbați și +3,6% la femei), prostată (40.500, +1,5%) și vezică urinară (29.200, +1,7% la bărbați și +1,0% la femei). "Creșterea la 390.700 a numărului absolut de cazuri în 2022 ridică semne de întrebare pentru care în prezent nu există răspunsuri complete – spune Saverio Cinieri, președintele AIOM. Aceste estimări pentru Italia în 2022 par să indice o creștere a numărului absolut de tumori, în mare măsură legate de îmbătrânirea populației, în aparent contrast cu tendința de scădere a ratelor de incidență observate dacă, ipotetic, vârsta cetățenilor ar fi considerată neschimbată. Aceste date actualizate invită din ce în ce mai mult la consolidarea acțiunilor de combatere a întârzierii diagnosticului și de promovare a prevenției secundare și mai ales primare, acționând asupra controlului factorilor de risc, începând de la fumul de tutun, obezitate, sedentarism, abuzul de alcool și necesitatea promovării vaccinărilor împotriva infecțiilor cunoscute că provoacă cancer, precum cea împotriva HPV".

Volumul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății din Roma, în prezența ministrului Orazio Schillaci.

"O pârghie asupra căreia trebuie să acționăm este cea a stilurilor de viață. Factorii de risc comportamentali s-au agravat în perioada de doi ani a pandemiei. Un element care nu poate decât să provoace îngrijorare. Dacă ne gândim că 40% din cazuri și 50% din decesele cauzate de cancer pot fi evitate, intervenind asupra factorilor de risc previzibili, în special asupra stilurilor de viață", a declarat Schillaci. "Amintesc, de asemenea, importanța vaccinării împotriva Covid pentru bolnavii de cancer – a continuat Schillaci – pentru care, dacă nu sunt vaccinați, riscul de deces în caz de infectare este mare. Pandemia a evidențiat și mai mult fragilitatea ofertei sanitare în unele zone ale Italiei, făcând și mai evidentă necesitatea de a interveni și de a depăși numeroasele inegalități", a adăugat ministrul, declarându-se convins că "cifrele sunt întotdeauna importante și reprezintă baza a ceea ce trebuie făcut. Înțelegerea cifrelor și interpretarea lor este, din punctul meu de vedere, fundamentală. Volumul reprezintă un instrument valoros pentru monitorizarea bolii oncologice și evaluarea impactului acesteia și mai ales a strategiilor de prevenire a tumorilor și a sistemelor de diagnostic și terapie naționale. Am dedicat mulți ani din activitatea mea studiului tumorilor și, în calitate de ministru al Sănătății, consider astăzi acest aspect al oncologiei și prevenției o prioritate pentru politicile de sănătate ale națiunii noastre, mai ales în acest moment".

"Depășim, în sfârșit, faza de urgență a Covid-19 și putem face un bilanț de ansamblu al situației și al efectelor secundare importante ale pandemiei. Dintre acestea, unul dintre cele mai dăunătoare a fost reprezentat de încetinirea bruscă și, în unele cazuri, de suspendarea screening-urilor oncologice, mai ales în cele mai dificile momente ale crizei sanitare, mă gândesc mai ales la primul val. Aceste întreruperi au dus la lipsa diagnosticelor, o creștere a incidenței și a severității bolilor oncologice, cu care cred că ne vom confrunta în anii următori", a concluzionat Schillaci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ONU anunţă arestarea unui activist pentru educaţia fetelor în Afganistan şi cere explicaţii talibanilor FLUXUL AGERPRES 12:00ECHIPE DE LEGENDĂ: „Fetele spectaculoase din Caraibe”, echipa naţională de volei feminin a Cubei (1991-2000) 11:33Vaticanul va trimite în spaţiu un discurs al papei Francisc din 2020 11:30Prim-ministrul Poloniei – primit la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă 11:30Ciucă: Schimburile comerciale între România şi Polonia au crescut;trebuie găsite soluţii pentru echilibrarea balanţei comerciale 11:27Sate evacuate în estul Spaniei din calea unui incendiu de vegetaţie alimentat de vânt şi secetă 11:25Comunicat de presă – Peste 1200 de alergători au participat în weekend la ediţia a 4-a Timişoara 21k by SportGuru 11:24Daraban (CCIR): Trade between Romania and Poland amounted to 10.94 billion euros in 2022 11:24Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil; decarbonizare fără energie nucleară nu se poate 11:22Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori 11:21Bucharest Stock Exchange opens higher on Tuesday Vezi mai mult Vezi mai putin CELE MAI CITITE DIN POLITICA-EXTERNA acum 6 ore Rusia a lovit cu rachete supersonice anti-navă o ţintă de antrenament din Marea Japoniei acum 4 ore Regele Charles al III-lea, aşteptat miercuri în Germania în prima sa vizită de stat externă acum 14 ore Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina acum 5 ore Kim Jong Un ordonă creşterea producţiei nucleare militare a Coreei de Nord acum 6 ore SUA: O comisie a Congresului ordonă predarea unei telegrame diplomatice confidenţiale cu privire la retragerea din Afganistan acum 15 ore Germania şi Ţările de Jos continuă integrarea militară acum 9 ore Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale acum 13 ore BiH: Uniunea Europeană condamnă acţiunile conducerii Republicii Srpska ce vizează reducerea libertăţilor fundamentale

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.