Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cresc salariile, cresc și sporurile în învățământ - Recunoașterea meritelor profesorilor într-o serie de beneficii suplimentare

Radu Pop
van Chiosea / Alamy / Alamy / Profimedia
salarii profesori cadre didactice salariu

Greva profesorilor a captat atenția în ultimele săptămâni, iar una dintre principalele revendicări ale acestora este majorarea salariului de bază în plată. Odată obținută majorarea de 1000 de lei brut, adoptată prin ordonanța de urgență de joi, vor crește și sporurile acordare angajaților din educație, prin raportare la noile salarii de bază. STIRIPESURSE.RO vă prezintă principalele sporuri de care beneficiază cadrele didactice și alte categorii de angajați din educație:

Dirigenția - 10% majorare salarială pentru aproximativ 80% dintre profesori

Odată cu majorarea salariilor, crește și suma la care se raportează sporul de 10% pentru dirigenție. De această creștere salarială ar beneficia aproximativ 80% din totalul personalului didactic de predare. Scopul este de a recompensa eforturile suplimentare ale profesorilor care se implică în îndrumarea și coordonarea elevilor.

Gradația de merit - 25% spor salarial pentru 16% dintre profesori

Pentru a încuraja excelența în predare și performanțele remarcabile, se acordareă un spor salarial de 25% pentru obținerea gradației de merit. Această recunoaștere specială este acordată pentru aproximativ 16% dintre profesorii din sistemul educațional. Astfel, se urmărește să se valorizeze eforturile deosebite depuse de aceștia pentru a asigura o educație de calitate.

Sporuri specifice în învățământul special și simultan

În cadrul învățământului special, care se concentrează pe nevoile educaționale specifice ale elevilor, se acordară unui spor salarial de 15%. De acest spor beneficiază aproximativ 6% dintre profesorii din totalul personalului didactic de predare. În același timp, pentru profesorii implicați în învățământul simultan (este specific școlilor din mediul rural, unde multe clase de învățământ primar sunt cu predare simultană – fie că vorbim de Simultan II, adică două clase simultane, Simultan III, sau chiar Simultan IV – acolo unde învățătorul are în structura clasei elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a), se acordă sporuri cuprinse între 7% și 20%, în funcție de nivelul de dificultate al activității.

Alte sporuri în sistemul educațional

Pe lângă aceste sporuri menționate, există și alte beneficii salariale în sistemul educațional. Astfel, se acordă spor de 10% pentru controlul financiar preventiv în toate cele 6.383 de unități cu personalitate juridică. De asemenea, profesorii care se confruntă cu suprasolicitare neuropsihică beneficiază de un spor de 10%, iar cei care predau în mediul rural primesc un spor de zonă, care poate varia între 3% și 20% în funcție de specificul zonei respective.

Totodată, personalul didactic  care desfășoară activitate în sistemul penitenciar beneficiază de un  spor salarial de până la 15%, iar pentru funcțiile care implică lucru în intervalul orar 20:00 - 06:00, cum ar fi supraveghetorii de noapte, paznicii sau portarii, se acordă un spor de noapte în valoare de 25%.

Revendicările profesorilor în cadrul grevei vizează o reevaluare a sistemului salarial, cu accent pe majorări salariale și sporuri mai bine distribuite. În final, obiectivul este de a asigura o remunerare corectă și motivantă pentru profesori, recunoscând astfel importanța și rolul acestora în societate.

Creșterea salariului de bază al profesorilor nu numai că le aduce un venit suplimentar, dar are un impact major asupra tuturor sporurilor salariale pe care le primesc. Așadar, efectul final este mult mai amplificat decât pare la prima vedere.

Vezi și: Cu cât va crește salariul profesorilor, după adoptarea ordonanței (infografic)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.