Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crescătorii de porci i-au alungat pe jandarmii și veterinarii care voiau să le omoare animalele: S-a întâmplat într-un focar de pestă porcină africană

ferma porci

Este scandal în comuna Unirea, din județul Brăila, după ce localnicii au alungat, luni, echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) venite să eutanasieze porcii dintr-un focar de pestă porcină africană, oamenii refuzând să le permită accesul în curți.

Localnicii din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, nu au acceptat, luni, ca animalele lor să fie sacrificate, deși în localitate a fost confirmată prezența pestei porcine. Autoritățile județene spun că oamenii au fost prost sfătuiți chiar de primar, iar cei care au refuzat au fost trecuți pe o listă.

Citește și: De joi, polițiștii și jandarmii vor putea pedepsi și aceste fapte! Atenție, vor aplica amenzi usturătoare!

„Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetăţenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVA, jandarmilor şi militarilor, care participă la aceste acţiuni. Nu au vrut să ne lase să întrăm în curţi, atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetăţenii care refuză. Mai departe, legal, nu ştiu ce vor păţi. Pentru că aici este o chestiune de importanţă naţională şi nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conştientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreţ, dar circulaţia oamenilor şi a maşinilor este cea care în acest moment împrăștie acest virus. Pentru stabilirea despăgubirilor în cazul porcilor care sunt ucişi este o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect şi predicat, şi îmi pare rău că este şi medic veterinar”, a declarat, într-o conferință de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Citește și: Bătaie de joc într-un spital din țară. Mii de bolnavi puși pe drumuri

Chiar dacă au fost refuzați, reprezentanții autorităților încearcă în continuare să-i convingă pe localnici cu vorba buna, iar până în prezent nu au fost făcute plângeri la Poliție.

Conform legii, persoanele care contribuie la propagarea unei boli se pot alege cu dosar penal.

Citește și: Este oficial! Mihaela Buzărnescu s-a alăturat elitelor tenisului! Perioadă explozivă pentru jucătoarea noastră

„Nu a fost necesară intervenția polițiștilor în localitate. În situația unui refuz se poate întocmi dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit articolului 352 din Codul Penal. Conform legii, persoanele aflate în această situație riscă închisoare între 6 luni și 2 ani sau amendă”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există și o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autoritățile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex.

Citește și: Banca Transilvania face un anunț important! De astăzi, acești clienți ai săi sunt „acoperiți”

„Ne concentrăm pe Valea Cânepii, Lanurile şi Tufeşti. În zona de supraveghere de 10 kilometri intră şi o mare exploataţie de porcine care are în jur de 136.000 de porci. În aval de această fermă mai avem una între Tichileşti şi Gropeni, de 47.000 de porci. Eforturile noastre sunt în acest moment să facem un cordon în jurul acestor ferme, ca să nu păţim ce s-a întâmplat la Tulcea, pentru că ar fi un dezastru”, a spus directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autorităţile din Brăila iau în calcul să declanșeze o amplă vânătoare de porci mistreţi și au înmulțit controalele de pe rutele de acces către zonele afectate. De asemenea, au fost verificate informațiile conform cărora pe Dunăre plutesc mai multe cadavre de porci, apărute pe Facebook.

Citește și: De joi, polițiștii și jandarmii vor putea pedepsi și aceste fapte! Atenție, vor aplica amenzi usturătoare!

„Au fost intensificate filtrele şi montate altele noi la intrarea şi ieşirea din fiecare localitate afectată. Referitor la porcii respectivi, în momentul acesta avem două echipe care merg pe Dunăre să verifice informația. Prima jumătate a fost efectuată deja şi nu se confirmă. Aştept răspunsul celei de a doua echipe. În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informaţia şi face un filmuleț pe care o pune pe net, este mai greu să identificăm locul şi momentul”, a anunțat prefectul judeţului Brăila, George Paladi.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africaneă și au fost eutanasiați 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâți ca măsură preventivă.

Citește și: Bătaie de joc într-un spital din țară. Mii de bolnavi puși pe drumuri .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.