Crește numărul pacienților cu diabet la SJU Miercurea-Ciuc

Autor: Diana Pană

Publicat: 21-11-2025 12:15

Article thumbnail

Sursă foto: freepik.com

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet aflaţi în evidenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc este în creştere, fiind constatată şi o scădere a vârstei de debut a bolii, scrie Agerpres.

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de dr. Ruff Rudolf, medic primar endocrinolog şi medic specialist diabetolog al SJU Miercurea-Ciuc, aproximativ 2.000 de pacienţi sunt monitorizaţi, în prezent, în regim ambulatoriu, în perioada ianuarie-septembrie fiind raportate 230 de cazuri noi, faţă de 160 de cazuri noi în tot anul 2024.

"În România, unul din 12 adulţi are diabet zaharat. Se estimează că una din două persoane nu ştie că are diabet. Peste 80% din cazuri sunt reprezentate de cazuri de diabet zaharat tip 2. Din cei peste 26.000 de pacienţi externaţi din spitalul nostru în decursul anului 2024 aproximativ 13%, adică peste 3000 de cazuri, aveau, printre altele, diagnostic de diabet zaharat - un procent mai mare decât prevalenţa acestei boli în populaţia generală", a transmis dr. Ruff Rudolf.

Potrivit specialistului, evoluţia cazurilor este "constant crescătoare şi îngrijorătoare".

Majoritatea pacienţilor aflaţi în evidenţa SJU Miercurea-Ciuc provin din mediul rural, iar numărul femeilor şi al bărbaţilor este sensibil egal.

Medicul precizează că incidenţa diabetului zaharat creşte cu vârsta, dar se observă o scădere a vârstei de debut a diabetului zaharat tip 2, fiind înregistrate cazuri şi sub 30 ani, fenomen care "este în concordanţă cu creşterea incidenţei obezităţii la copii şi la adulţii tineri".

Printre factorii care contribuie la creşterea numărului de cazuri se numără, potrivit doctorului, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, stresul şi prevalenţa în creştere a obezităţii.

Totodată, adresabilitatea crescută şi depistarea mai eficientă a cazurilor în ambulatoriu au dus la identificarea unui număr mai mare de pacienţi.

"Pe de o parte, există o tendinţă de îmbunătăţire a adresabilităţii din partea societăţii şi o accesibilitate mai bună la serviciile medicale. Se poate constata că numărul cazurilor de diabet nou diagnosticate raportate de cabinetele de diabetologie creşte de la an la an, totuşi, numărul cazurilor de diabet care au necesitat spitalizare nu a crescut în acelaşi ritm, ceea ce demonstrează creşterea eficacităţii sistemului ambulator. Diversificarea paletei de specialităţi medicale şi creşterea numărului de medici la nivelul spitalului nostru a dus implicit la o creştere a numărului de pacienţi diabetici depistaţi de către medici din diverse specialităţi - aceşti pacienţi având o serie de comorbidităţi şi complicaţii. Totodată, pe lângă această eficientizare a randamentului diagnostic există o creştere absolută a numărului de cazuri, care se datorează, în principal, creşterii prevalenţei obezităţii, alimentaţiei nesănătoase, stilului de viaţă sedentar, stresului", a menţionat specialistul.

De asemenea, alimentaţia tradiţională, bogată în preparate grase, prăjeli, pâine cu cartofi şi sare în exces, este considerată un factor de risc suplimentar.

"Trebuie să amintim şi obiceiurile sociale, cum sunt sărbătorile sau tăierea porcului, care tradiţional sunt asociate cu mese copioase. Totodată, consumul de alcool poate avea influenţe nefaste asupra greutăţii şi asupra metabolismului", a menţionat dr. Ruff.

Acesta a subliniat că tot mai mulţi copii se confruntă cu obezitate, favorizată de folosirea excesivă a dispozitivelor digitale şi de alimentaţia tip fast-food.

Medicul a evidenţiat însă şi iniţiative locale cu impact pozitiv, precum programele de patinaj şi înot destinate elevilor din şcolile primare din Miercurea-Ciuc sau iniţiativele de mişcare în comunitate.

Pentru prevenţia diabetului tip 2, specialistul recomandă activitate fizică regulată, o alimentaţie echilibrată, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, respectiv scăderea în greutate, precum şi monitorizarea periodică a glicemiei la persoanele cu risc.

"Educaţia pentru sănătate trebuie să înceapă încă din copilărie, iar şcoala are un rol esenţial în acest proces, la fel ca programele care promovează atât sănătatea fizică, cât şi pe cea mentală", a transmis dr. Ruff.

În context, medicul a adresat un apel părinţilor, recomandându-le să încurajeze copiii să meargă pe jos la şcoală, să facă sport, să reducă timpul petrecut în faţa ecranelor sau să evite oferirea dulciurilor ca recompensă.

"Primele măsuri se pot lua încă din copilărie, modelul din familie va fi important pentru tot restul vieţii. Aş sfătui părinţii să-şi lase copii să meargă pe jos la şcoală, să nu-i transporte cu maşina. Să le limiteze copiilor timpul petrecut cu dispozitive digitale, telefon, calculator etc., şi să promoveze mişcarea, sportul. Să nu obişnuiască să le ofere dulciuri copiilor drept cadou sau răsplată", a spus dr. Ruff.

Adulţilor le-a mai recomandat respectarea orelor de somn, gestionarea stresului, dar şi efectuarea analizelor periodice de laborator şi controlul regulat efectuat la medicul de familie.

În ceea ce priveşte alimentaţia, dr. Ruff a arătat că dieta mediteraneană este considerată de multă vreme un exemplu de urmat, aceasta fiind bazată pe peşte, legume, fructe, cereale integrale şi grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri