Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește tensiunea în Balcani: Kosovo interzice intrarea în zonă a mașinilor cu plăcuţe de înamtriculare sârbeşti

balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Autorităţile din Kosovo au interzis intrarea pe teritoriul ţării a automobilelor cu plăcuţe de înamtriculare sârbeşti, decizia marcând o nouă amplificare a tensiunilor dintre cele două state vecine, relatează BBC, potrivit Rador.

Autorităţile sârbe au anunţat miercuri arestarea a trei poliţişti kosovari pe care-i acuză că au pătruns înarmaţi în Serbia, în timp ce Pristina acuză Belgradul că i-a "răpit" pe cei trei de pe teritoriul Kosovo, un incident de natură să sporească din nou tensiunile între cele două părţi, relatează AFP, conform Agepres.

Fiecare dintre acestea au oferit o localizare diferită a incidentului şi s-au acuzat reciproc de trecerea ilegală a graniţei.

Potrivit autorităţilor sârbe, poliţiştii kosovari au fost arestaţi pe teritoriul sârb în ţinută militară şi având asupra lor arme automate, GPS-uri şi alte echipamente.

"Tentativa aşa-numitei poliţii kosovare de a invada teritoriul sârb (...) a fost dejucată cu succes şi a fost la toate nivelurile un act terorist", a transmis televiziunea de stat sârbă RTS, care a difuzat şi imagini cu poliţiştii kosovari încătuşaţi.

Reacție de la Priștina

Guvernul de la Pristina a reacţionat contrazicând acuzaţiile Belgradului şi a susţinut că cei trei poliţişti au fost răpiţi. Potrivit poliţiei kosovare, aceştia sunt ofiţeri dintr-o unitate însărcinată cu supravegherea frontierei şi au dispărut după ce au fost semnalate informaţii despre pătrunderea unor indivizi mascaţi şi înarmaţi peste graniţă.

Premierul kosovar Albin Kurti susţine că cei trei poliţişti au fost arestaţi la o distanţă de circa 300 de metri de graniţă în interiorul Kosovo. "Intrarea forţelor sârbe pe teritoriul Kosovo este o agresiune şi are ca scop escaladarea şi destabilizarea", a acuzat Kurti.

Dar conform şefului biroului sârb pentru Kosovo, Petar Petkovic, cei trei poliţişti kosovari se aflau "mult în interiorul" teritoriului Serbiei când au fost arestaţi.

Acest nou episod tensionat între Belgrad şi Pristina survine la două săptămâni după ce zeci de membri ai misiunii internaţionale de pace KFOR din Kosovo au fost răniţi în confruntările cu manifestanţii sârbi ce nu recunosc rezultatul alegerilor locale pe care sârbii din nordul Kosovo le-au boicotat. Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, resping declaraţia de independenţă faţă de Serbia formulată de Kosovo în anul 2008 şi au refuzat să participe în aprilie la alegerile locale în urma cărora candidaţii albanezi au câştigat în patru municipalităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.