Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește tensiunea între Kosovo și Serbia: președintele Vucic anunță schimbări 'aproape tectonice' în relația cu Pristina

financialtribune.com
Aleksandar Vucic

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat duminică seara că demisiile reprezentanților sârbi din Kosovo au adus schimbări politice majore și aproape tectonice.

Rugat să comenteze o percepție publică potrivit căreia situația actuală este cea mai dificilă din istorie, el a răspuns că nu se poate spune că acesta este un moment ușor, dar că nu este nici primul și nici ultimul moment de acest fel.

"Este important să acționăm într-o manieră responsabilă și serioasă... Este vorba despre schimbări politice majore, aproape tectonice. După zece ani, sârbii au luat decizia de a părăsi instituțiile de la Pristina", a explicat Vucic, relatează agenția sârbă Tanjug.

El a respins ca fiind absurde acuzațiile potrivit cărora reprezentanții sârbilor din Kosovo ar fi acționat la ordinele Belgradului sau la ordinele sale personale.

El a spus că astfel de narațiuni se potrivesc unor persoane din Occident și din Pristina.

"Toți cei care spun asta... nu au vrut niciodată să privească realist la problemele cu care se confruntă sârbii și la ceea ce vor ei sau la consecințe", a adăugat el.

Context tensionat

Circa 10.000 de sârbi kosovari au protestat duminică în oraşul kosovar Mitrovica pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Pristinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo.

"Aici este Serbia" a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.

Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, regiune care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi. Dintre aceştia, majoritatea etnicilor sârbi trăiesc în patru municipii din nordul Kosovo, unde se concentrează opoziţia sârbă la guvernul kosovar.

Liderii locali au distribuit drapele naţionale ale Serbiei pentru ca populaţia de această etnie să şi le arboreze la ferestrele locuinţelor.

Protestul are loc după ce sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să demisioneze din toate instituţiile de stat din acest teritoriu pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

La protestul de duminică, participanţii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo.

''Ajunge! Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor sârbilor din Kosovo", a declarat la protest Goran Rakic, care a fost până recent ministru al comunităţilor regionale şi lider al Listei Serbia, principalul partid sârb din Kosovo care se bucură de sprijinul guvernului de la Belgrad.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.