Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Val economic anti-ucrainean: după camionagii polonezi, șoferii slovaci blochează un punct de frontieră

Profimedia Images
camioane granita

Transportatorii rutieri slovaci au început vineri blocarea unuia din punctele de frontieră cu Ucraina pentru a protesta faţă de concurenţa cu care se confruntă din partea celor ucraineni, la aproape o lună după ce transportatorii polonezi au început şi ei un astfel de protest care de atunci blochează mai multe puncte de frontieră ale Poloniei cu Ucraina, transmite AFP, conform Agerpres.

"Vom rămâne aici până când vor fi luate măsuri de limitare a concurenţei făcute de transportatorii ucraineni", a declarat preşedintele asociaţiei transportatorilor rutieri slovaci, care au blocat vineri punctul de frontieră Vysne Nemecke şi permit doar trecerea a patru camioane pe oră. "Îi vom susţine pe colegii noştri polonezi", a adăugat preşedintele aceleiaşi asociaţii.

Zeci de companii de transport rutier poloneze au început pe 6 noiembrie să blocheze trei puncte de frontieră între Polonia şi Ucraina, cerând în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilităţile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost şi eliminarea restricţiilor la importul de cereale şi alte mărfuri. Între timp a fost blocat în acest protest şi un al patrulea punct de frontieră între Polonia şi Ucraina.

Respectivele permise erau acordate pentru transporturile ce necesitau intrarea în ţările UE vecine Ucrainei sau tranzitarea acelor ţări, dar nu acordau dreptul de a efectua acolo transporturi în interior. Or, odată cu eliminarea permiselor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operaţiuni, transportatorii polonezi şi slovaci reclamând că astfel le sunt afectate afacerile.

Varşovia şi Kievul desfăşoară discuţii pentru a soluţiona criza care a provocat blocaje şi cozi imense de camioane la graniţă, dar deocamdată nu au ajuns la niciun acord. Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunţat vineri că a convenit cu guvernul polonez unele măsuri ce ar putea contribui la detensionarea situaţiei la punctele de frontieră, dar principalele cereri ale transportatorilor polonezi nu au fost discutate, întrucât Kievul nu este de acord cu acestea.

Cât despre protestul din Slovacia, autorităţile ucrainene au avertizat vineri asupra complicaţiilor la punctul de frontieră Vysne Nemecke, precizând totodată că circulaţia nu va fi blocată pe sensul de intrare în Slovacia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.