Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea cu 100 de euro a salariului minim va avea loc pe 5 februarie, anunţă premierul Edouard Philippe, anunță premierul francez

The Independent
Edouard Philippe

Majorarea cu 100 de euro a salariului minim interprofesional din Franţa presupune "o creştere masivă a primei de activitate" care va fi vărsată "de la 5 februarie pentru a completa salariul din ianuarie", a anunţat premierul francez Edouard Philippe într-un interviu acordat ziarului Les Echos publicat duminică seară, relatează AFP preluată de Agerpres.

Această creştere nu îi va afecta deci pe toţi salariaţii cu salariul minim, întrucât prima de activitate ţine cont de venitul total pe gospodărie, dar "vom mări numărul gospodăriilor eligibile, care va creşte de la 3,8 milioane la 5 milioane", a precizat prim-ministrul francez.

"Această reformă merge dincolo de persoanele cu salariul minim: toţi salariaţii celibatari fără copil vor câştiga 100 de euro în plus până la un venit net de 1.560 de euro. Mamele celibatare cu un copil, şi sunt numeroase, vor putea primi prima până la un salariu de 2.000 de euro. Un cuplu cu doi copii, dintre care unul cu salariul minim, iar celălalt cu 1.750 de euro, vor avea veniturile mărite cu 200 de euro", explică Edouard Philippe.

Nu toate salariile în jurul salariului minim vor fi deci mărite, cum a promis totuşi guvernul în ultimele zile, notează AFP.

"Poate părea surprinzător, dar 1,2 milioane de salariaţi în jurul câştigului minim se află în 30% dintre gospodăriile franceze cele mai înstărite. Obiectivul nostru este de a spori puterea de cumpărare a gospodăriilor din clasa de mijloc, ceea ce au cerut 'vestele galbene', şi în acest context a ţine cont de ansamblul veniturilor nu mi se pare scandalos", a spus Edouard Philippe.

"Am preferat această soluţie unei scăderi a cotizaţiilor salariale, care era mai incorectă şi care a fost deja cenzurată de Consiliul constituţional. Este propunerea guvernului dar, normal, o vom dezbate în parlament", a adăugat el.

Edouard Philippe nu a precizat valoarea creşterii primei de activitate, dar se va ţine cont de creşterea automată a salariului minim din ianuarie şi ar urma să fie de circa 80 de euro.

Supusă unor condiţii, în special legată de resurse, prima de activitate este destinată celor care câştigă între 0,5 şi 1,2 din salariul minim.

Circa 2,6 milioane de persoane beneficiază în prezent de prima de activitate, dar multe persoane care ar putea să o pretindă nu o solicită.

"În final, trebuie de asemenea depuse eforturi pentru a face această primă de activitate mai uşor de înţeles şi mai automată", a recunoscut prim-ministrul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.