Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creșterea economiei Germaniei în scădere: Fără perturbările din lanţurile de aprovizionare avansul economiei ar fi fost mai ridicat

finanzaonline.com
germania alegeri

Perturbările din lanţurile de aprovizionare, care au afectat semnificativ industria germană, au provocat în trimestrul trei din 2021 reducerea ritmului de creştere al Germaniei, cea mai mare economie europeană, transmit DPA şi Reuters, citat de agerpres.

Conform datelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 1,8% în perioada iulie - septembrie 2021, după un avans revizuit de 1,9% în trimestrul doi din 2021. La estimarea precedentă, Destatis previziona o expansiune de 1,6% a celei mai mari economii europene în trimestrul doi din 2021. Analiştii se aşteptau la un avans trimestrial de 2,2% al economiei germane în trimestrul al treilea din 2021.

Conform Destatis, economia germană a crescut în ritm anual cu 2,5% în perioada iulie-septembrie 2021, astfel încât activitatea economică este cu 1,1% sub nivelul anterior pandemiei, în trimestrul patru din 2019.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare i-au împiedicat pe unii producători să-şi onoreze comenzile, iar creşterea preţurilor la energie a dus la majorarea inflaţiei, sporind temerile privind evoluţia creşterii economice în ultimul trimestru din 2021.

"Creşterea trimestrială de 1,8% reflectă activitatea solidă în sectorul serviciilor în timpul lunilor de vară. Fără perturbările din lanţurile de aprovizionare, care au afectat în special industria, avansul economiei ar fi fost mai ridicat", a apreciat Fritzi Kohler-Geib de la KfW Bank.

Executivul german a anunţat miercuri că estimează un avans al PIB-ului de 2,6% anul acesta, după ce în aprilie previziona o expansiune de 3,5%. Totuşi, perspectivele pe termen lung arată mai bine, economia Germaniei ar urma să înregistreze o creştere de 4,1% anul viitor, după ce în aprilie previziona o expansiune de 3,6%.

Din cauza întârzierii redresării, economia germană nu va reveni la nivelul anterior crizei în 2021, ci probabil la începutul lui 2022.

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a explicat că cererea pentru produse "made in Germany" pe pieţele globale rămâne ridicată.

"Dacă dispar gradual perturbările din lanţurile de aprovizionare, vor fi efecte benefice semnificative în 2022", a apreciat oficialul german.

De asemenea, autorităţile de la Berlin se aşteaptă ca la finalul anului rata inflaţiei să scadă. În 2021 şi în 2022, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 3% şi, respectiv, 2,2%, faţă de 0,5% în 2020, după ce în septembrie inflaţia a ajuns la 4,1%, în principal în urma creşterii costurilor cu energia.

Altmaier a declarat că firmele auto germane nu pot produce în prezent sute de mii de vehicule, din cauza deficitului de semiconductori şi a altor componente electronice.

Şi Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit estimările privind creşterea economică a Germaniei în 2021, până la 3,1%, cu o jumătate de punct procentual mai puţin decât estima în luna iulie a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.