Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristi Berea (senator USR): Proprietarii să îşi asigure locuinţele la riscul cel mai crescut, fără obligativitatea PAD

Inquam Photos/ Octav Ganea
USR sigla

Senatorul USR Cristi Berea a depus o iniţiativă legislativă care elimină obligativitatea încheierii unei poliţe de tip PAD, în contextul în care, în prezent, proprietarul unei locuinţe nu îşi poate asigura casa pentru riscul pe care-l consideră cel mai crescut, ci trebuie, obligatoriu, să o asigure împotriva dezastrelor naturale.

Astfel, cei care îşi asigură locuinţele printr-o poliţă facultativă - care este mult mai cuprinzătoare decât cea prin sistemul PAD - nu vor mai fi obligaţi să plătească suplimentar încă 130 de lei pentru o poliţă care nu acoperă cele mai frecvente accidente sau dezastre. Iniţiativa USR menţine obligativitatea deţinerii unei poliţe de asigurare a locuinţei pentru dezastrele naturale, fie de tip PAD, fie una facultativă, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de USR.

Senatorul USR de Iaşi Cristi Berea argumentează că unul dintre motivele pentru care românii nu-şi asigură casa prin sistemul de asigurări obligatorii este şi irelevanţa lor, în condiţiile în care "cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile, deşi grave, nu sunt printre cele mai frecvente dezastre pentru cetăţeni".

"Oamenii au senzaţia că dau banii degeaba la PAD dacă mai au şi o asigurare facultativă care acoperă tot din PAD plus mult mai multe alte cazuri de dezastre naturale sau accidente. România este printre puţinele ţări din UE care au un sistem de asigurare obligatorie a locuinţelor, majoritatea covârşitoare a ţărilor membre instituind scheme voluntare", susţine senatorul Cristi Berea, citat în comunicat.

Potrivit USR, doar 20% dintre locuinţele din România sunt în acest moment asigurate împotriva unor dezastre, atât naturale, cât şi accidentale. Este unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană. Spre exemplu, împotriva inundaţiilor doar 10% dintre locuinţe sunt asigurate, cu toate că, dintre dezastrele naturale, inundaţiile sunt printre cele mai frecvente.

De asemenea, studiile arată că, în mediul urban, riscul unor dezastre naturale este extrem de mic şi, de aceea, cetăţenii preferă asigurări care acoperă situaţii mult mai frecvente: inundaţii produse accidental, incendii, distrugerea de bunuri mobile sau aparatură electronică etc, situaţii care în prezent sunt acoperite de asigurările facultative, dar nu de poliţele PAD. Multe dintre poliţele facultative includ cutremurele şi alte dezastre naturale, acoperite şi de PAD, se arată în comunicat.

Iniţiativa legislativă USR îşi propune astfel să eficientizeze sistemul de asigurare a locuinţelor şi să-i scutească pe cei care vor să se asigure să plătească, practic, de două ori pentru acoperirea aceluiaşi risc, subliniază sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.