Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Diaconescu, despre o invazie rusă în Ucraina: 'Vladimir Putin nu blufează'

digi24
ucraina soldat

Fost ministru de Externe și fost consilier prezidențial, Cristian Diaconescu (PMP) a declarat vineri seară, la B1TV, că președintele Federației Ruse, nu blufează în cadrul conflictului din estul Ucrainei.

În ultimele săptămâni, SUA au acuzat Rusia că desfăşoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, în Occident fiind exprimate tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă. Rusia susține că răspunde în acest mod "provocărilor" Ucrainei care a a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii estice.

„Vreau să vă spun – sigur, este o concluzie personală dintr-o experiență în conducerea unor instituții la un moment dat din România, dar mai ales din negocierea directă, pe text, cu Federația Rusă. Vladimir Putin nu blufează. Tot ceea ce acționează, poate nu are neapărat consecințele preconizate la un moment dat, dar reprezintă variante prin care încearcă să impună o anume stare de fapt. Din această perspectivă, ce pot să vă spun, sigur, nu era Vladimir Putin la conducerea Federației Ruse, dar din 1992, când a fost războiul din Transnistria, toate crizele deschise au fost în jurul Mării Negre, iar preocupările majore de apărare a securității și de descurajare din partea Alianței Nord-Atlantice s-au organizat și s-au decis în jurul Mării Baltice”, a spus Diaconescu.

„Intervenția în Georgia în 2008-2009, să nu uităm, a fost făcută pe fundalul crizei datoriilor suverane. În acest moment, America pare într-adevăr concentrată pe zona Indo-Pacific – China, iar europenii sunt destul de divizați, inclusiv în ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, și aici mai adăugăm și problema energiei. Trebuie văzut un context larg – de ce și cum acționează, și care sunt așteptările. Astăzi se discută de faptul că Moscova este nemulțumită pentru că la un moment dat, în 2015, și-a oprit ofensiva în Ucraina, în condițiile în care Germania și Franța au promis un anume tip de înțelegere prin care parlamentul de la Kiev, parlamentul ucrainean, asigura un tip de autonomie lărgită zonei Donbas-Lugansk. Parlamentul de la Kiev a refuzat o astfel de decizie și a luat o altă hotărâre, și anume cererea de integrare în NATO. În acel moment, Federația Rusă a făcut un pas în față”, a adăugat Cristian Diaconescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.