Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Diaconescu vorbește despre criza din Ucraina: 'Cel puțin dialogul va continua. Cât timp există dialog, nu va exista război'

cristian diaconescu

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a declarat marți seara, la B1 TV, că riscurile unui război în Ucraina nu au scăzut în ultimele zile. Pericolul rămâne la același nivel, iar un semnal bun este că dialogul între Rusia și statele occidentale va continua.

„Războiul nu este nici mai departe, nici mai aproape decât acum 10 zile. Diplomația înseamnă un amestec între elemente de presiune venite din diverse zone și capacitatea de determinare a unui compromis. În acest moment sunt două planuri de negociere, cele vizibile, în care se transmit mesaje mai mult pentru consumul politic intern, decât pentru ajungerea la un compromis și cele informale în care se discută punctual, practic.

Americanii discută cu rușii în legătură cu controlul armamentelor și elementele de stabilitate în ceea ce privește armamentele convenționale și reluarea negocierilor pe armamentul nuclear.

NATO discută cu rușii despre reluarea dialogului diplomatic, întrerupt după 2014. SUA au primit răspuns la scrisoarea pe care americanii au transmis-o. În primul rând se discută în scris și în al doilea rând sunt două semnale trimise din partea occidentului, o notă verbală din partea americană și o notă din partea NATO. Rușii au răspuns doar părții americane, deocamdată.

Nu s-au făcut publice răspunsurile. Cel puțin dialogul va continua. Cât timp există dialog, nu va exista război”, a explicat Cristian Diaconescu.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat marți un decret pentru a spori forțele armate ale Ucrainei cu 100.000 de soldați în trei ani și pentru a crește salariile soldaților, în timp ce liderii europeni s-au aliniat pentru a-l sprijini într-o confruntare cu Rusia.

Rusia a adunat peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei, au declarat oficialii, confirmând public pentru prima dată ceea ce analiștii au descris timp de săptămâni întregi.

Aceste trupe, au spus oficialii Pentagonului, au capacitatea de a se deplasa în toată Ucraina, cu mult dincolo de o incursiune doar în regiunile de graniță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.