Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Ghinea: AUR defilează, USR şi PMP trebuie măcelărite

zf.ro
Cristian Ghinea

Cristian Ghinea: AUR defilează, USR şi PMP trebuie măcelărite

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a afirmat, vineri, că, în timp ce AUR "defilează" şi are expunere media "pe televiziunile plătite de PSD şi PNL", "USR şi PMP trebuie măcelărite", anunță Agerpres.

"Legat de extremişti, adică de AUR. Ni se tot spune: 'Dacă nu ne votaţi pe noi', adică partidul unic PSD-PNL, 'vă ia mama naibii cu AUR'. De fapt, asta se vrea. (...) AUR are expunere media uriaşă pe televiziunile plătite de PSD şi PNL, pe aceleaşi televiziuni unde USR trebuie măcelărit permanent, AEP controlează finanţele AUR şi le dă nişte amenzi simbolice şi taie finanţarea PMP imediat după ce a anunţat că face o alianţă cu USR. Ăsta este statul profund care acţionează în mod politic. Două cazuri şocante: AUR defilează, PMP-ul trebuie să fie măcelărit şi nu sunt coincidenţe. Şi atunci întrebarea este: 'Ce ar trebui să facem noi, USR, şi partea asta de Românie care am crezut că ne trebuie domnia legii, instituţii anticorupţie, cum mergem mai departe?', a declarat Ghinea la dezbaterea "Starea democraţiei în România: o viitoare problemă pe agenda UE?", organizată de Grupul Renew Europe şi USR.

Potrivit acestuia, "se observă semnele unei Justiţii selective". "Vedem un fost ministru USR care este hărţuit. (...) Acum, tot acel sistem militarizat, (...) toţi cei care ieşeau în faţă la vaccinare, nu mai sunt acum. A rămas Vlad Voiculescu, ceea ce e semn brutal de Justiţie selectivă, dar este doar un caz într-o serie. Această coaliţie PSD - PNL şi-a propus deschis să guverneze mulţi ani de acum înainte. Nu vreau să sune prea îngrijorător, dar să medităm la faptul dacă puterea se mai poate schimba în România. (...) DNA este acum condusă de procurorul care a blocat dosarul lui Ciucă de plagiat. Practic, noi am creat o instituţie autonomă, acel CNATDCU pentru studierea plagiatelor şi a fost în imposibilitatea de a ajunge să aibă documentele pentru că procurorul le-a blocat. Trebuie să ne gândim care sunt firele care leagă aceste instituţii", a susţinut Cristian Ghinea.

Potrivit decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice - SNSPA, Cristian Pîrvulescu, alegerile de anul viitor vor fi poate "cele mai dificile" din istoria României.

El a arătat că teoria conspiraţiei joacă un rol central în organizarea electoratului de protest spre extrema dreaptă.

"Confruntarea politică la care va fi supusă USR anul viitor va fi o confruntare cu AUR, care va încerca să preia electoratul de protest din zona marilor oraşe şi să-l organizeze, să fure de la USR, folosind temele populiste care prind în foarte mare măsură. Şi ceea ce s-a întâmplat în Olanda este bun avertisment din punctul acesta de vedere. (...) Şi mai e problema calendarului electoral. În mod evident, calendarul electoral favorizează AUR. (...) E foarte probabil ca AUR să poată mobiliza electoratul de protest în mare număr şi să obţină un scor bun. Şi USR poate, numai că încercarea lor este de a prelua foarte mult din votul de protest. (...) Suntem în faţa unor alegeri de criză, poate cele mai dificile din istoria României, în care e important ca electoratul liberal să fie mobilizat la urne", a afirmat Pîrvulescu.

La rândul său, Cristian Preda, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti, a susţinut că în România alternanţa la guvernare este "o amintire".

"Există, cred, 10 impasuri majore care ne arată faptul că, dacă am fost primiţi în 2007 în Uniunea Europeană, întrucât eram un stat de drept, astăzi nu mai suntem un stat de drept şi, dacă astăzi s-ar negocia, nu am mai fi primiţi. (...) Alternanţa la guvernare este o amintire. (...) Acum 15 ani s-a întâmplat pentru ultima oară acest lucru şi în mod evident, asumat, coaliţia actuală doreşte să prelungească această perioadă în care cel care organizează alegerile rămâne într-un fel sau altul la putere şi asta este ceea ce se numeşte în teoria politică un curs al de-democratizării. Şi suntem în acest curs al de-democratizarii. Al doilea element foarte clar e o constatare - Legislativul nu controlează Executivul. (...) Dacă Legislativul nu controlează Executivul, nici Curtea Constituţională nu cenzurează Legislativul", a transmis Preda.

La evenimentul care a fost moderat de Vlad Botoş, europarlamentar Renew Europe, a fost invitat Georgios Kyrtsos, eurodeputat grec din acelaşi grup politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.