Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Ghinea, despre negocierile lui Ciucă pe PNRR: 'S-a făcut de râs. A consumat o întâlnire cu Președinta Comisiei ca să propună… nimic'

zf.ro
Cristian Ghinea

Cristian Ghinea (USR), omul care a coordonat Planul Național de Rederesare și Reziliență, susține că vizita premierului Ciucă la Bruxelles, pentru discuții pe tema PNRR, a fost una fără rezultat. Mult discutata renegociere a PNRR, pentru eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, s-a transformat în simplă „gargară”, susține Ghinea.

  • CONTEXT: Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Bruxelles, că a prezentat oficialilor europeni că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi au convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară. El a menţionat că a dat aceste exemple, cu jalonul de la pensii, cu decarbonarea, sau jalonul de la transport, astfel încât să înţeleagă de principiu, care este intenţia, obţinând acordul preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen ca la nivelul comisiile de specialitate, tehnic, să fie stabilite aceste detalii.

„”Schimbarea PNRR” atinge noi culmi de gargară. S-a mai dus unu la Bruxelles ca să propună… nimic

Mai e puțin și facem un an de guvernare PSD - PNL. Încă dinainte de formarea guvernului, au vorbit despre schimbarea PNRR. Deci de mai mult de un an, Coaliția schimbă PNRR pe gură doar, nu s-a făcut nici un demers potrivit regulamentului european: cerere scrisă cu argumente.

Marcel Ciolacu a fost la Bruxelles spunând că îl schimbă. Nu a urmat nimic. Marcel Boloș a fost la Bruxelles spunând că îl schimbă. Nu a urmat nimic.

Azi, premierul Ciucă e la Bruxelles. După ce s-au lăudat acasă că îl schimbă, de la Bruxelles totul e mult mai nuanțat: nu se poate schimba, dar de fapt se propune un indicator diferit de 9,4% din PIB. Care alt indicator? Citat din conferința de presă de adineauri: ”Am discutat că este posibil să înlocuim cu alt mecanism”. La întrebarea unui reporter: Am discutat principii, nu aveam aceste detalii.

Aww, era un detaliu, domle.

Acel ”detaliu” pe care îl schimbă de un an pe gură, dar acum nu aveau ”detalii”. A zis ”indicator de disciplină financiară”. Și ăsta cu 9,4% / PIB tot indicator de disciplină financiară este. Nu a zis nimic.

CARE ALT INDICATOR?

Am negociat șase luni subiectul, știu toate variantele discutate cu Comisia. E opțiunea A, B sau C.

9,4% din PIB este de departe cel mai puțin constrângător. De aia și ar putea crește pensiile imediat cu 27%, cum am tot zis.

Deci cu ce vor să înlocuiască? Aștept înfrigurat să văd ce propun geniile economice de la București. Și nimic. A fost Ciucă la Bruxelles și tot nu a propus.

Aflăm oficial din gura lui Ciucă că nu au propus nimic. A vorbit că s-ar putea. Normal că s-ar putea, pe regulament se poate să propui. Dar CE?

S-a făcut de râs. A consumat o întâlnire cu Președinta Comisie ca să propună… nimic.

Procentul de 9,4% permite o creștere de 27% imediat a pensiilor.

Ei se ceartă dacă să crească cu 10% sau cu 15%.

Este penibil, este jenant pentru șeful unui guvern membru al Uniunii Europene.

P.S. Săracul om, nu înțelege nimic. Cică pe Transporturi a discutat să înlocuiască unele proiecte care nu pot fi gata până în 2026 cu altele. Problema e că le-am băgat în PNRR pe cele care puteau fi gata în 2026, dintre cele aflate în lucru. Cu CARE le înlocuiesc?

Fără o decizie pe asta, apă de ploaie. S-a dus la Bruxelles ca să îi spună Ursulei că poate vor cere ceva ce avea deja dreptul să ceară.

Guvern oral - totul se întâmplă pe gură. Gargara infinită”, scrie Cristian Ghinea pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.