Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Preda a ținut să-i mulțumească în limba poloneză președintelui Consiliului European pentru discursul său

cristian preda

Europarlamentarul Cristian Preda a ținut să-i mulțumească în limba poloneză președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru discursul de la ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE, care a avut loc la Ateneu. Preda a mai susținut că nu a fost invitat la eveniment, scrie Mediafax.

”Întrucât m-a întrebat multă lume dacă am asistat, ca deputat european, la discursul de la Ateneu al lui Donald Tusk, mă simt obligat să precizez că nu am fost invitat să particip la respectiva ceremonie. Profit de ocazie ca să-i spun președintelui Consiliului European: dziękuję, panie Tusk (Mulțumesc, domnule Tusk-n.r.)!”

Joi seara președintele Consiliului European Donald Tusk a ținut tot discursul în limba română.

"Sunt convins că, în aceste șase luni, veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu. Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară. O spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit și că veți face tot ce vă stă în putință pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei. Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere, de asemenea, că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor și atașamentul față de principii vor juca un rol esențial", a spus Donald Tusk.

Citește și: Europarlamentarul Claudia Țapardel: Nu vom accepta ca transportatorii români să fie sacrificati pentru interesul economic al statelor din Europa de Vest

Președintele Consiliului European a citat apoi din Nichita Stănescu:

"Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altădată.
Și-mi trec scântei șuierând în viteză
prin suflet, vestindu-l întruna".

Donald Tusk a reiterat ideea potrivit căreia de România depinde acum dacă și în ce fel Europa va depăși provocările viitorului, citând din Mircea Eliade și Andrei Pleșu.

"Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European, va fi în joc concepția noastră comună în privința viitorului Europei. Celor care, își imaginează că în Uniunea Europeană, e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături , le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun: continuați lupta! Nu uitați că provocări vor exista întotdeauna și că uneori, după cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Și amintiți-vă și de aceste vorbe ale lui Andrei Pleșu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre", a completat președintele Consiliului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.