Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Tudor Popescu: R. Moldova este cel puțin la fel de nepregătită precum era România când a început negocierile de aderare

captura YouTube - Recorder talks
Cristian Tudor Popescu CTP

Republica Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina în procesul de aderare la UE, pentru că sunt situații total diferite. Moldova este cel puțin la fel de nepregătită pe cât era România când a început negocierile de aderare. Sunt declarațiile gazetarului și scriitorului român, Cristian Tudor Popescu, făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, conform Rador Radio România.

„Moldova este cel puțin la fel de nepregătită pe cât era România când a început negocierile de aderare. Și chiar când le-a terminat, când a intrat în Uniunea Europeană cu drepturi depline, România nu era pregătită pe deplin. Tratarea la pachet a României și Bulgariei nu e comparabilă cu cea a RM și Ucrainei. România și Bulgaria sunt țări comparabile, cu un nivel asemănător. Între Moldova și Ucraina există diferențe majore - de populație, de teritoriu, de situație politică. RM are o problemă cu Transnistria, dar e rezolvabilă în perspectiva aderării, în opinia mea. Dacă se hotărăște să renunțe la Transnistria, ceea ce în opinia mea ar trebui să facă, atunci Moldova se poate integra. Ucraina însă va fi într-un conflict înghețat cu Rusia, ceea ce îi va îngreuna foarte mult aderarea. De aceea, Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina în procesul de aderare”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Costuri dureroase

În opinia jurnalistului român, din experiența României în procesul negocierilor de aderare, Moldova ar trebui să înceapă cu educația și comunicarea.

„Pericolul cel mai mare este că aceste reforme, care vor fi dureroase, cu costuri mari, greu de suportat de populație, ele își vor arăta beneficiile pe termen lung, dar pe termen scurt ele vor fi greu de suportat”, a menționat CTP.

La rândul său, comentatorul politic Ion Tăbârță a declarat în cadrul emisiunii că situația geopolitică a fost cea care a impus UE să ia o decizie favorabilă pentru Ucraina și Republica Moldova.

„Lucrurile nu sunt încurajatoare privind evoluția ostilităților pe linia frontului. Ucraina avea nevoie de o injecție de morală. Ar fi fost o lovitură puternică pentru poporul ucrainean și ar fi dat apa la moară propagandei lui Putin. UE trebuie în sfârșit să devină un actor geopolitic. Pentru asta trebuie să se restructureze din interior, pentru că acest mecanism de luare a deciziilor este unul foarte greoi”, a menționat Ion Tăbârță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.