Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristina Elena Dinu, deputat PSD: Păstrarea numărului actual de paturi finanțate de stat, un gest de normalitate

Facebook
Cristina Elena Dinu

Guvernul României a aprobat hotărârea de guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi, pentru perioada 2023-2025, în vederea asigurării dreptului la ocrotirea sănătăţii.

Având în vedere contextul epidemiologic internaţional şi naţional, faptul că proiectele spitalelor regionale se estimează a fi finalizate după anul 2025, cât şi limitarea impactului bugetar, actul normativ prevede, începând cu data de 1 iulie 2023, diminuarea numărului actual de 119.579 de paturi la 117.284 paturi, la nivel naţional, pentru perioada 2023-2025.

Decizia Executivului, adoptată la propunerea Ministerului Sănătății, este motivată prin faptul că numărul total de paturi aprobat anual la nivel naţional reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum şi cu sanatoriile şi preventoriile, în condiţiile prevăzute în documentele legislative în vigoare care reglementează acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

România a avut, în ultima perioadă, un număr de paturi care depășea media europeană. Din aceste considerente, numărul de paturi de spital la nivel naţional a scăzut de la 136.341, în anul 2010, la 119.579 paturi, în perioada 2017-2022, pentru a se atinge media la nivel european, nivel care se va menţine în continuare, până în data de 30 iunie 2023.

Hotărârea de Guvern reglementează, de asemenea, modalitatea detalierii anuale, pe judeţe, a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional, demers ce se va realiza printr-un ordin al ministrului sănătăţii, cu acordul prealabil al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

De remarcat este faptul că numărul total de paturi aprobat la nivel naţional prevăzut nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, precum și cele din penitenciarele spital și cele destinate îngrijirilor paliative.

Reducerea numărului de paturi din spitalele finanțate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este unul dintre dezideratele conducerii PSD a Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre o decizie imperios necesară în acest moment, convenită după consultarea ministrului Alexandru Rafila cu toți factorii implicați, inclusiv cu autoritățile locale.

În niciun caz însă nu se pune problema închiderii unor unități spitalicești, reducerea numărului de paturi fiind motivată printr-o analiză fundamentată a nevoii de servicii medicale integrate, pentru fiecare spital în parte.

Această măsură va conduce, automat, la simplificarea accesului cetățenilor la prestațiile medicale de calitate, deoarece evoluția medicinei nu presupune cantonarea pacienților în paturi de spital, ci investigarea, diagnosticarea și primirea unor tratamente complexe pentru orice problemă de sănătate.

Din aceste considerente, pentru acest an a fost păstrat numărul de paturi finanţabile de către CNAS, la nivelul fiecărui județ, însă în prezent sunt în continuă dezvolare o serie de tehnici şi tehnologii, care permit tratamentul ambulatoriu eficient al majorității afecţiunilor.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.