DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cristina Prună, de la USR-PLUS, vrea sancționarea deputaților care nu poartă mască: Biroul permanent a mai dat un răgaz

Facebook.com
Cristina Prună

Vicepreşedintele Camerei, Cristina Prună (USR-PLUS), a propuns Biroului permanent sancţionarea deputaţilor care nu poartă mască la lucrările plenului sau o poartă necorespunzător. Ea a amintit, în solicitarea că legea prevede amenzi între 500 şi 2.500 lei pentru nepurtarea măştii de protecţie. Biroul permanent a decis miercuri să mai existe o discuţie într-o şedinţă viitoare a Comitetului liderilor de grup şi a fost subliniat faptul că, cine are probleme de sănătate şi nu poate purta mască, are posibilitatea de a lucra şi online, de la domiciliu.

„Mai mulţi colegi deputaţi au participat în mod repetat la şedinţele plenului Camerei Deputaţilor, fără a purta mască sau purtând-o neconform, iar presa a difuzat multiple astfel de cazuri, scrie News.ro.

Conform art. 65 lit. h) şi art. 66 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, «nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor de risc produs asupra sănătăţii persoanelor» se sancţionează cu amendă între 500 lei şi 2.500 lei. Vă rugăm să întreprindeţi toate măsurile legale şi regulamentare în vederea sancţionării deputaţilor care nu respectă obligaţia de a purta de a purta masca în timpul şedinţelor plenului Camerei Deputaţilor.

Din lecturarea Ordinului nr. 874/01/2020, rezultă că unica excepţie legală privitoare la nepurtarea măştii în plenul Camerei Deputaţilor este aceea în care deputatul deţine o adeverinţă medicală eliberată de medicul de medicina muncii din cadrul Parlamentului, de unde reiese că persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenerare. În lipsa prezentării actului medical menţionat mai sus, eliberat de medicul de medicina muncii din cadrul Parlamentului, deputatul care nu poartă mască în plen săvârşeşte contravenţia menţionată în preambul şi i se poate aplica o amendă între 500 lei şi 2.500 lei.

Aşadar, solicit respectuos Biroului permanent să dispună serviciilor competente din Camera Deputaţilor să ia măsuri prin care:

-Să solicite fiecărui deputat care nu poartă mască sau o poartă neconform un act medical eliberat de mediul de medicina muncii, din care să rezulte că suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

-În lipsa prezentării actului medical, să interzică accesul în şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi să sesizeze de urgenţă organele competente să constate şi să sancţioneze contravenţia săvârşită de colegul deputat.

Subliniez că, în primul rând parlamentarii, care fac parte din autoritatea legiuitoare, sunt primii care trebuie să respecte dispoziţiile legale pe care ei înşişi le dictează, fiind astfel un exemplu şi pentru societate”, arată Cristina Prună în cererea transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Plenul de marţi al Camerei a fost întrerupt mai multe minute şi la schimb de replici între preşedintele de şedinţă Cristina Prună şi trei deputaţi ai PSD şi AUR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.