Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu anunță DIVERSIUNEA: 'Dosarul Black Cube tăiat de Dosarul Revoluției'

cristoiu

Ion Cristoiu a declarat pe blog-ul său că operațiunea de desecretizare a unor documente din Dosarul Revoluției a avut rolul de a distrage atenția de la dezvăluirile făcute de jurnalist despre dosarul Black Cube.

"Duminicā noaptea, cînd am încheiat lucrul la Stenograma discuției dintre Daniel Dragomir și cei doi reprezentanți ai lui Black Cube – Dan Zorella și Udi Levi, m-a apucat o sfîrșeală tipică momentelor cînd crezi c-ai mai pierdut timp din viață cu o întreprindere inutilă. Stenograma mi se părea înregistrarea unei discuții la o bere între trei zilieri veniți din sat la bodega de la marginea comunei. E drept, cei care schimbau vorbe preț de 25 de pagini erau foști ofițeri de informații și nu dintre cei de rând. Daniel Dragomir răspunsese în SRI de relația cu americanii. Fusese implicat în operațiuni mai mult decît sensibile, ca, de exemplu, eliberarea jurnaliștilor din Irak. Udi Levi fusese șeful Contraterorismului israelian, unul dintre cei mai buni experți pe plan mondial în acest domeniu, și consilier pe Siguranță națională al premierului israelian. Nu trebuie prea multe cunoștințe de Intelligence ca să-ți dai seama că a răspunde de contraterorism în Israel e de o mie de ori mai dificil decît a răspunde în România de siguranța națională.

De ce eram atât de lehămesit? Pentru că, importante pentru lumea Intelligence, zicerile din discuție păreau neimportante pentru opinia publică de la noi. Nu-mi făceam iluzii că presa noastră, controlată, cum zice Daniel Dragomir, de They (Ei), va trata documentul altfel decît sub semnul Știrilor care nu există. Eram însă convins că nici Ei nu se vor tulbura prea tare la apariția Stenogramei, deși cum zicea Daniel Dragomir, se tem de Media.

Citește și: Tragedia de la Colectiv, în telegramele WikiLeaks: Gitenstein cerea SPRIJIN pentru victime

A doua zi mi-am dat seama că mă înșelasem. Documentul i-a pus în alertă. Și-au trecut, cum au procedat de sute de ori pînă acum, la aplicarea Diversiunii Știrea care taie știrea.

Toată presa s-a grăbit de dimineață să publiciteze o Declarație netam-nesam a Procurorului general despre Operațiunea de desecretizare a unor documente din Dosarul Revoluției. Să vă spun un secret. Cunosc Dosarul Revoluției, în varianta mai nouă, la fel de bine ca și Dosarul Black Cube. De altfel, cum dumneavoastră v-ați dat seama, documentele publicate într-un număr anterior de mine mărturisesc un ziarist care știe bine ce conține Dosarul.

În această ipostază am îndreptățirea să susțin că Dosarul Revoluției de la Parchet n-are ce desecretiza. Singurele lucruri pe care procurorii anteriori nu le-au avut sînt niște anexe la Raportul Comisiei senatoriale din 1994, depoziții secretizate după încheierea audierilor. Secretizarea a fost însă un truc de la vremea respectivă menit a da importanță Comisiei. Ce nătărău ar putea crede că, în 1994, în plin regim Iliescu, ar fi putut depune cineva mărturii cruciale despre implicarea lui Ion Iliescu în Măcelul terorist? Cine s-o facă? Fosta Securitate, hăituită de noul regim? Armata, vîrîtă pînă-n gît în Măcel?!

Știind aceste lucruri, luni dimineața mi-a fost limpede: Procurorul general a lansat o petardă menită a tăia impactul mediatic al Stenogramei. La ordinul cui? Al Lor, firește. Petarda procurorului general, lansată pe fondul unei intense activități a agenturii SRI din presă de a contracara orice dezbatere despre Dosarul Black Cube cu dezbateri inutile despre Dosarul Revoluției – pline de lucruri deja știute, lucruri trăsnite și clișee, n-a fost suficientă, chiar dacă pînă și Evenimentul zilei sta să plesnească de emoție că se vor desecretiza documentele Revoluției.

A intrat în joc celălalt braț înarmat al SRI: DNA. S-a scos la repezeală, nu în altă parte decît la Ploiești, unde au fost plasați cei mai compromiși procurori DNA, un dosar al lui Sorin Blejnar. Pentru că dădea bine și în Operațiunea: În nici un caz partidul lui Traian Băsescu! fostul șef al ANAF a fost scos din sediu în cătușe.", a scris jurnalistul pe blog-ul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.