Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristoiu și Striblea dezvăluie CULISELE interviului cu Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a avut a doua ieșire publică de la finalizarea mandatului. El a acordat un interviu pentru B1 TV, moderat de Cătălin Striblea și Ion Cristoiu, iar cei doi jurnaliști oferă detalii la cald despre interviul cu Băsescu.

”1. Traian Băsescu a spus clar că filajul de la Paris nu a fost efectuat de serviciile secrete. Confirmă astfel o ipoteză din piață potrivit căreia fotografiile au fost realizate de o agenție privată pentru unul din ”clienții” Alinei Bica. Eu aș fi mai temperat. Sunt două părți care știu ce s-a scris în raport. Cea care l-a făcut și care, potrivit lui Traian Băsescu nu poate fi verificată, și Traian Băsescu. Cine să fi dat informația despre agenția privată în piață? Băsescu nu prea avea interes, căci a trebuit să recunoască că acționează pripit. SRI? Îi cade bine versiunea asta. Eu aș mai aștepta ca să știu versiunea corectă.

2. Traian Băsescu nu îl atacă pe generalul Coldea. Deși îl poziționează clar în campania electorală. Acuzațiile sunt fine, mai curând niște mesaje către Coldea. Ceva de genul : ”Udrea spune multe lucruri, eu te văd însă echilibrat, nu e nevoie să facem scandal.” Să fie Coldea atât de puternic încât să-i dea emoții președintelui?

3. Traian Băsescu nu-l atacă pe Iohannis. L-a scos din povestea cu Moldova, acolo unde eșecul este al unui președinte fără experiență. L-a scos chiar și din povestea cu americanii care nu au fost informați de numirea de la SRI. Nu are nevoi de un nou front de luptă acum. Nu știe relația actualului președinte cu serviciile și parchetele. De ce să te expui? Va fi timp suficient pentru lupte cu Iohannis. În momentul în care îl vom vedea pe fostul președinte atcându-l pe Iohannis vom ști că afacerea Udrea este încheiată.

4. La un moment Traian Băsescu a spus că a primit de la SRI un raport despre Codruța Kovesi, înainte de a o numi la DNA. Nu am realizat pe loc, dar acum mi se pare ciudat că nu a fost informat despre Alina Bica înainte de a ajunge la DIICOT, căci așa am aflat de la Comisia SRI.

5. ”Principala mea grijă este Elena Udrea.” Președintele joacă pe o sârmă foarte subțire. Elena Udrea trebuie să știe că nu a abandonat-o. Ea este depozitara unor secrete uriașe. În același timp nu-și permite alte războaie. E posibil ca în timp să vrea ca Elena Udrea să iasă din ecuație.

6. Mi-e din ce în ce mai clar că oameni din servicii au jucat în campanie. Ceea ce este cel mai grav lucru cu putință în acest moment.

7. E neschimbat față de presă. Chiar și față de cei care l-au susținut masiv în 2012. Păcat”, scrie Cătălin Striblea, pe blogul personal.

La rândul său, jurnalistul Ion Cristoiu trage câteva concluzii după interviul cu Traian Băsescu.

”Traian Băsescu se numără, alături de Elena Udrea, de Crin Antonescu și chiar de Victor Ponta, printre politicienii care pot face spectacol mediatic dacă le pui întrebări incomode.

Față-n față cu întrebări gen Ce părere aveți despre?, Traian Băsescu rămîne într-o plicticoșenie infinită.

Interviul de marți seara mai cere o destăinuire pentru a-l înțelege în adevăratele sale semnificații. Cătălin Striblea i-a trimis o invitație cu două săptămîni în urmă lui Traian Băsescu. Sîmbătă, dacă nu mă înșel, Traian Băsescu l-a contactat pentru a-i spune că vrea să vină la un interviu. De pe vremea cînd era președinte știu despre Traian Băsescu două lucruri:

  • Acordă interviuri nu de dragul ziaristului, ci doar atunci cînd simte nevoia să transmită mesaje.
  • Oricît de dibaci ai fi ca întrebător, Traian Băsescu spune doar ceea ce vrea el, chiar dacă joacă strălucit comedia celui luat prin surprindere.
  • Am simțit nevoia acestei precizări, pentru că, atunci cînd m-a sunat Cătălin Striblea în chestiunea interviului, am tresărit:

    Ei, drăcie, ce l-a apucat pe Traian Băsescu?

    Te pomenești că voi asista la cel mai negru scenariu de după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, cel în care, de dragul Elenei Udrea, Fostul Președint va uita că trebuie să-și apere mandatele, va uita că e bărbat de stat și va face dezvăluiri din Biroul său de președinte, căruia i-aș spune Biroul Oval românesc, dezvăluiri pe care foștii președinți nu le fac nici măcar în Memorii!

    Să-mi explic tresărirea.

    A existat la toți cei cu care a lucrat Traian Băsescu timp de 10 ani, de la cei de la Servicii pînă la cei de la DNA, temerea că în războiul declanșat de Elena Udrea, Traian Băsescu va interveni devastator cu dezvăluiri ale unor întîmplări din Biroul Oval. Temerea se baza pe presupunerea că Spovedaniile Elenei Udrea, regizate de Traian Băsescu, sînt prefața unor intervenții în sprijinul celor afirmate de Elena Udrea.

    Cînd am exclamat în variantă românească a lui shit! mă temeam și eu că Traian Băsescu a vrut să vină pentru a o confirma pe Elena Udrea.

    Am mai scris că Scandalul Elena Udrea e cel mai greu din întregul destin al lui Traian Băsescu.

    În ultimii ani, dar cu deosebire în campania electorală, Traian Băsescu a proclamat-o pe Elena Udrea drept politiciana sa de încredere. E drept, a fost și răspunsul la o loialitate exemplară a Elenei Udrea față de Traian Băsescu în ultimele șase luni de mandat, cînd, așa cum spunea el marți seara, sînt cele mai grele, pentru că vezi cum colaboratorii își caută un alt Stăpîn. Îți zic, Da, să trăiți! dar cînd ies din birou îl sună în șoaptă pe viitorul Stăpîn. La Traian Băsescu acest fenomen omenesc, exarcebat în lumea de broaște și iepuri a politicii moldo-vaalhe, a avut note dramatice și pentru că toți colaboratorii știau că el nu le va mai fi niciodată Stăpînul lor.

    Asaltul asupra Elenei Udrea din prima lună a lui 2015 l-a pus pe Traian Băsescu într-o situație imposibilă. Pe de o parte, o Elena Udrea aflată în război cu Florian Coldea și cu Codruța Kovesi, creații ale lui Traian Băsescu, dar și colaboratori ai lui Traian Băsescu la multe Operațiuni decise în Biroul Oval românesc, pe de alta, o Elena Udrea, care sugera că multe dintre dezvăluirile sale despre cei doi le știe de la Traian Băsescu. De altfel, credibilitatea extraordinară a Spovedaniilor Elenei Udrea își aveau temeiul în sentimentul public că vorbește în numele lui Traian Băsescu.

    Pentru ca acuzațiile Elenei Udrea să fie devastatoare pentru cei doi, dar și pentru SRI, DNA, era nevoie de un singur moment:

    Cel în care Traian Băsescu confirma prin propriile dezvăluiri acuzațiile Elenei Udrea.

    Asta ar fi însemnat, desigur, prăbușirea celor doi în opinia publică, dar – lucru foarte important – compromiterea definitivă a lui Traian Băsescu prin:

  • Recunoașterea că regimul său a fost unul al Operațiunilor clandestine anticonstituționale.
  • Postura sa de șef de stat care dă publicității secrete din Biroul Oval al Președinției.
  • Abandonarea Elenei Udrea ar fi fost la rîndu-i catastrofală pentru Traian Băsescu.

    L-ar fi terminat ca laș în ochii opiniei publice, un bărbat care, pentru a-și salva pielea, lasă de izbeliște o femeie care i-a fost loială.

    Ar fi dat un semnal dezastruos celor cu care ar urma să mai facă politică, sugerînd că, la o adică, îi sacrifică fără să clipească.

    Cum a ieșit Traian Băsescu marți seara, la interviu, din încurcătura asta cumplită?

    În chip magistral - mă grăbesc să scriu.

    S-a înfățișat opiniei publice ca un bărbat care n-o abandonează pe Elena Udrea. Mărturisirea c-a vizitat-o în arestul la domiciliu – pe care nici eu, ca gazetar, n-aș fi făcut-o, pentru că e o chestiune strict personală, a avut menirea de a dovedi că el nu e omul care lasă pe cineva la greu.

    Cînd a venit vorba de confirmarea celor spuse de Elena Udrea, Traian Băsescu s-a străduit din răsputeri să n-o facă. Pe cristoiublog.ro, am scris imediat după ce-am ajuns acasă de la studio, că în războiul dintre Elena Udrea și Florian Coldea, Traian Băsescu n-a fost de partea Elenei Udrea”, susține Ion Cristoiu, într-un editorial în EvZ.

    ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

    Fii la curent cu cele mai noi stiri.

    Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

    ×
    NEWSLETTER

    Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.