Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criteriile de încadrare ca produs cultural a proiectelor cinematografice, publicate în MO

www.clasicradio.ro
Teatru de Stradă

Criteriile de încadrare ca produs cultural pentru filmele și operele audiovizuale care pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei privind sprijinirea industriei cinematografice au fost publicate, joi, în Monitorul Oficial.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a publicat în Monitorul Oficial din 16 august un Ordin privind stabilirea criteriilor pentru încadrarea ca "produs cultural" a proiectelor care pot beneficia de ajutor de stat.

Potrivit documentului semnat de Ion Ghizdeanu, președintele CNSP, "nu vor fi considerate proiecte din categoria «produs cultural» pentru obținerea ajutorului de stat în baza schemei de ajutor de stat (...) a) proiectele de film care propagă defăimarea țării sau a națiunii, a ordinii de drept sau a principiilor constituționale".

De asemenea, nu vor fi considerate ca eligibile în categoria "produs cultural" nici "operele audiovizuale care conțin, în imagini ori în limbaj elemente cu caracter pornografic", cele care "incită, direct sau indirect, la violență", dar nici sitcomurile sau telenovelele ori programele de publicitate.

Potrivit documentului, un film, o operă audiovizuală pot fi încadrate ca "produs cultural" pentru a beneficia de ajutorul de stat pe baza unui test de eligibilitate la care trebuie să obțină minimum 18 puncte.

În plus, documentul arată că proiectele care promovează România "explicit și într-un mod proeminent" vor obține un bonus suplimentar de 10% din costurile eligibile. Pentru acest bonus care crește procentul ajutorului de stat la 45% din bugetul filmului, cel puțin 60% din subiectul producției trebuie să se desfășoare pe teritoriul românesc, "fiind în legătură cu sau localizat într-o locație/ așezare/ reper/ element arhitectural sau cultural român". Actul legislativ arată că "proporția va fi stabilită prin contabilizarea numărului de pagini din scenariu care se desfășoară pe teritoriul românesc".

Prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2018, publicată în Monitorul Oficial pe 20 iunie 2018, s-a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.