Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Critici după ce Educația a primit puțini bani. Mircea Miclea: O sabotare a economiei naționale din viitor. Vrem o economie bazată pe cules sparanghel?

romaniatv.net
Mircea Miclea

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai”, spune că are o „părere foarte proastă” despre alocarea a numai 2,5% din PIB pentru educație în bugetul pe anul acesta, afirmând că este o „sabotare” a economiei naționale din viitor.

Vezi și: Pensionarii de lux de la Poliţia Locală Sector 1 - Venituri de zeci de mii de lei lunar, din cumularea pensiei cu salariul

„Am o părere foarte proastă (despre alocare a 2,5% din PIB educației în 2021 - n.r.). Indiferent de ce criză traversăm, prioritatile se văd exact în criză, atunci înseamnă că educația este prioritate când tu în criză aloci educației ce trebuie. Eu cred că cei care alocă un buget atât de redus pentru educație sabotează principala resursă națională. Pentru că în viitor principala resursă a acestei țări nu vor fi nici resursele naționale, nici capitalul. Vor fi competențele din mintea oamenilor”, a declarat Miclea în cadrul unei dezbateri organizate de Cursdeguvernare.ro.

„Noi trebuie să ne gândim - ce vrem? Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel? Atunci vom face competențele aferente. Sau vrem o economie bazată pe tehnologie de varf și să însemnăm ceva în istorie? Atunci trebuie să alocăm bani pentru educație. O sabotare a economiei naționale din viitor este ceea ce se întâmplă în prezent”, a continuat acesta.

Vezi și: FOTO SCANDALOS Clotilde Armand a expus statui reprezentând DRACI în pielea goală în sediul Primăriei Sectorului 1

Mircea Miclea a demisionat din funcția de ministru al Educației în 2005, ca urmare a faptului că educația nu a primit buget de 6% din PIB. Legea educației prevede alocarea anuală a 6% din PIB educației, însă această prevedere, suspendată în mai multe rânduri, nu a fost niciodată aplicată.

Pentru educație, în 2021 este prevăzută suma de 28,507 miliarde lei, adică 2,55% din PIB. Anul trecut a fost prevăzut 2,7% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.