Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Critici dure din partea societății civile la adresa ministrului propus la Justiție, Cristina Guseth

Cristina Guseth

Cristina Guseth, propusă pentru ocuparea portofoliului de la Justiţie, se confruntă cu critici dure din partea societății civile după modul în care s-a prezentat la audierile din comisiile parlamentare. Guseth s-a făcut de râs, consideră cei pe care chiar ea i-a denumit, în timpul audierilor cu senatorii și deputații, ”strada”.

Guseth a declarat luni, după audierea din comisiile parlamentare de specialitate, că s-a gândit să-şi depună mandatul, dar că imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor, recunoscând că încă nu este pregătită pentru această funcţie.

Citește și: DEZVĂLUIRI din Comisia care a audiat-o pe Cristina Guseth: Habar nu avea ce face un ministru

"A fost o situaţie în care eu am simţit o energie negativă împotriva mea şi, în pofida acestui lucru şi a unui experienţe extrem de dificile, va trebui să colaborez şi să mă supun puterii legislative în statul român", a afirmat Guseth despre momentul tensionat din timpul audierii pe tema imunităţii.

Referitor la solicitarea unui parlamentar de a renunţa la nominalizare şi dacă a fost vreun moment în care a luat în calcul să depună mandatul, Cristina Guseth a confirmat că s-a gândit la acest lucru.

Citește și: Traian Băsescu șterge pe jos cu Cristina Guseth: A pozat în chiloți, căutați poze

"Da, în acele momente treci prin toate etapele. Te gândeşti la tine, la ce simţi, dar te gândeşti şi la impactul pe care poate o să-l aibă ceea ce o să faci în viitor şi atunci a trebuit să iau decizia destul de repede. (...) Nu sunt pregătită. Dar o să mă pregătesc. Pentru mine o să fie mult mai greu. Nu sunt pregătită în sensul faptului că nu am educaţie juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justiţiabilul. Şi ei trebuie să înţeleagă ceea ce este în legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregătire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni şi voi face un efort suplimentar ca să înţeleg şi să iau decizia bună", a explicat directorul Freedom House.

Ea a recunoscut că s-a blocat la întrebările legate de imunitate şi că s-a simţit ca la examen.

Citește și: Adrian Năstase face dezvăluiri despre Guvernul Dacian Cioloș

"Acolo m-am blocat. (...) Deci, eu acolo m-am blocat şi am uitat de imunitate, despre care tot vorbim, pe care o au în caz de percheziţie, de arest preventiv parlamentarii", a menţionat Guseth.

Întrebată dacă i-a fost greu să le spună în faţă parlamentarilor că ei sunt vizaţi atunci când se vorbeşte de imunitate, ministrul propus al Justiţiei a precizat: "Nu poţi să le spui în faţă pentru că, totuşi, cu oamenii aceştia trebuie să colaborezi şi atunci, da, mi-a fost greu să le spun lucrul acesta. (...) După o astfel de experienţă, am să fac tot ce ţine de mine ca drumul României să continue. Deci, pentru mine a fost o experienţă foarte dură şi grea şi, da, voi face ceea ce este în interesul cetăţenilor din România".

Ea a adăugat că, atunci când va avea proiecte de legi, va veni în Parlament cu experţi.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu face praf Guvernul Dacian Cioloș: E nedemocratic, neconstituțional

"Departe de mine gândul ca eu să vin să susţin, câtă vreme eu nu am pregătirea juridică să fac lucrul acesta. (...) La MJ voi face proiecte care să ducă la consolidarea reformei din sistemul judiciar, care îl deranjează atât de mult pe domnul Nicolicea. (...) Am experienţă. Dovadă e ceea ce am făcut şi am lucrat cu instituţii din sistemul judiciar şi am avut rezultate. Deci, experienţă de a face proiecte şi de a obţine rezultate am. Experienţă managerială am. Nu sunt jurist", a subliniat aceasta.

În legătură cu menţionarea "străzii" în intervenţiile sale şi dacă aceasta este mulţumită de prestaţia unui ministru al Justiţiei la audierea din comisiile de specialitate, Guseth a susţinut că strada vrea ca lupta anticorupţie să continue.

"E greu să spun ce va spune "strada", dar cred că "strada" vrea ca ceea ce s-a întâmplat în România în ceea ce priveşte lupta anticorupţie să continue şi "strada" a înţeles că de acolo se trage, de la corupţie", a menţionat Guseth.

Citește și: INCREDIBIL Toate extragerile Loteriei bonurilor fiscale sunt ILEGALE! Cum s-a ajuns aici

În numele Romanian Community Coalition, Chris Terhes a consideră că toți ”ongistii si "justitiarii" din presa”, s-au compromis.

”Am urmarit audierea Cristinei Guseth in comisiile juridice din Parlament si, asa cum am spus dinainte, parlamentarii au votat un om vulnerabil in acea pozitie pe care il vor face pres de aici incolo.

Astazi s-a compromis nu doar Cristina Guseth, dar si toti ongistii si "justitiarii" din presa care au tacut inaintea acestei nominalizari. Au lasat sa mearga in fata un om vulnerabil care a fost usor de dominat in aceasta comisie. Cu toate acestea, la sfarsitul audierii unul dintre parlamentari a spus ca "acesta e un vot politic, nu tehnocratic".

Citește și: Anunț de groază al ISIS: Teroriștii spun ce țări vor ataca

Mai pe romaneste, partidele au vrut-o la justitie, desi nu e calificata. Mai multe persoane din parlament mi-au spus ca Dragnea a dat ordin special sa se voteze in favoarea ei, indiferent de prestatia din comisie.

Este exact ce isi doreau si cei din Parlament: un om vulnerabil la justitie pe care sa-l poata incolti.

Gafele pe care le-a facut, neputand raspunde la o intrebare simpla cum ar fi definirea statului de drept, vor fi reluate de televiziunile lui Voiculescu si vor fi folosite sa le dea in cap la toti cei care au sustinut lupta anticoruptie pana acum. Indiferent de consilierii pe care ii va avea, imaginile de azi raman pentru totdeauna si sunt foarte graitoare.

Astazi coruptii i-au batut pe anti-corupti cu armele anti-coruptilor. E numai o chestiune de timp pana cand ultimii isi dau seama de asta si vor admite public, ca in privat unii o fac deja.

Toti cei care spun ca ministrii justitiei din alte tari sunt si economisti sau jurnalisti, au dreptate. Acolo insa ministrul justitiei nu are un rol activ in sistem, cum are cel din Romania.

O democratie nu poate functiona cand in societate nu exista dezbateri iar presa si ong-urile inchid ochii la unii doar pentru ca sunt "de-ai lor".

Ii doresc bafta Cristinei si sper din tot sufletul ca prin ceea ce face sa dovedeasca ca am gresit.

P.S. Nici nu s-a terminat bine votul pentru noul ministru al justitiei si eram pregatit sa postez mesajul acesta ca Presedintele Iohannis a iesit public si a spus ca nu e buna hotararea judecatoreasca definitiva, prin care Curtea de Apel Brasov a spus ca a obtinut o casa ilegal. Deci un presedinte in functie (puterea executiva) critica o hotarare definitiva a justitie, ceea ce e o violare flagranta a statului de drept si principiului separatiei puterilor in stat. Aici s-a ajuns pentru ca societatea civila si "justitiarii" au tacut. Sa-i vedem daca cei care cred in independenta justitiei se sesizeaza macar acum.”, emesajul lui Chris Terhes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.