Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza climatică: Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat, pentru prima dată în istoria cunoscută, cu 8 km în aval

RFI
schimbari climatice seceta

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval, informează DPA.

Deşi porţiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seacă în mod regulat pe timpul verii, experţii în climă şi hidrologie consideră că o deplasare pe o distanţă atât de mare în aval a izvorului Tamisei reprezintă un semnal îngrijorător al impactului generat de schimbările climatice.

Fenomenul s-a produs după mai multe săptămâni de secetă severă, când temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie, potrivit Agerpres.ro.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare şi implicare socială din cadrul organizaţiei de mediu Rivers Trust, a declarat: "Ceea ce vedem că se întâmplă acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din păcate, emblematic pentru situaţia cu care ne confruntăm în întreaga ţară, acum şi în viitor".

"Deşi nu este neobişnuit ca izvorul să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând la o distanţă de cinci mile (8 km) în aval reprezintă ceva fără precedent", a adăugat ea.

"Criza climatică duce - şi va continua să ducă - la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete şi valuri de căldură. Acest fenomen este o ameninţare gravă pentru râuri şi, ca urmare, pentru peisajul general", a mai spus Christine Colvin.

Organizaţia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea măsurătorilor hidrologice, o reducere rapidă a pierderilor de apă, sprijin pentru ca gospodăriile să îşi scadă consumul de apă - precum instalarea unor toalete cu debit redus şi a unor recipiente pentru captarea apei pluviale - şi pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru grădini, zone umede şi pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apă subterană.

Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situată la sud de Cirencester, şi a reapărut dincolo de Somerford Keynes.

John Whitwell, preşedintele consiliului parohial local, a declarat că albia joasă din Somerford Keynes are tendinţa de a seca în majoritatea verilor.

Fluviul Tamisa are în mod tradiţional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) şi străbate regiunea Cotswolds, traversează oraşul Londra, apoi se varsă în Marea Nordului.

Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit după Severn şi găzduieşte în fiecare an o cursă tradiţională de canotaj la care participă echipele universităţilor Oxford şi Cambridge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.