Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză, criză... dar românii s-au dedulcit bine de tot la credite - în luna septembrie credite ipotecare noi în lei în valoare de aproape 1,26 mld. lei

credite

Românii au contractat de la bănci în luna septembrie credite ipotecare noi în lei în valoare de aproape 1,26 mld. lei (260 mil. euro), marcând al doilea cel mai ridicat nivel din primele nouă luni din 2020, volumul fiind în creştere cu aproximativ 4% comparativ cu septembrie 2019, relatează mediafax.

Vezi și: Problemă neașteptată în Spania: angajații pompelor funebre protestează pentru că nu fac față valului de morți

Dacă luăm în considerarea nivelul unui credit mediu ipotecar în jur de 60.000 de euro şi volumul creditelor ipo­tecare noi în lei din septembrie, reprezentând echivalentul a 260 mil. euro, reiese că au fost acordate doar în această lună peste 4.300 de credite.

Cel mai mic volum al ipotecarelor noi din primele nouă luni din 2020 a fost în iunie, de doar 0,9 miliarde de lei, în timp ce maximul finanţărilor noi retail pentru locuinţe de până acum din acest an, de aproape 1,29 mld. lei, a fost în iulie.

Un impuls asupra ascensiunii creditelor ipotecare noi din luna septembrie este posibil să fie legat şi de noul program numit Noua casă, care a de­marat la începutul toamnei. Progra­mul Noua casă vine cu dublarea plafo­nului pentru credite la locuinţele noi, la 140.000 euro, dar şi avansul minim se triplează, de la 5% la 15%.

Cu excepţia lunii iunie, nivelul creditelor ipotecare noi în lei a depăşit în fiecare lună din perioada ianuarie - septembrie 2020 pragul de 1 mld. lei, precum şi nivelurile din lunile similare din 2019. Practic, iunie a fost prima şi singura lună de declin din nouă luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Pe ansamblul primelor nouă luni din acest an volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei a depăşit 10 mld. lei, fiind în creştere cu aproape 1 mld. lei, respectiv cu 10,6% faţă de nivelul total al creditelor ipotecare noi în lei din primele nouă luni din 2019.

Dobânda medie la creditele ipote­care noi în lei a rămas în primele nouă luni din acest an peste 5,4%, în iunie, iulie, august şi septembrie depăşind 5,6%. Cel mai ridicat nivel al DAE mediu la ipotecarele în lei din 2020 a fost în februarie şi martie, de 5,75%.

Majoritatea creditelor ipotecare noi (circa 97%) sunt în lei.

În ceea ce priveşte componenta de valută, creditele ipotecare noi în euro pen­tru populaţie au depăşit în septem­brie 3 mld. euro (circa 14,8 mld. lei), fiind la jumătate faţă de septembrie 2019.

Volumul total al creditelor ipote­ca­re retail noi, în lei şi în euro, a ajuns la circa 10,5 mld. lei în primele nouă luni din 2020, depăşind cu 1 mld. lei, res­pectiv cu 11% nivelul creditelor ipo­tecare noi în lei şi euro din ianuarie - septembrie 2019.

Creditele ipotecare standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 70% din totalul finanţărilor ipotecare noi.

Creditele ipotecare acordate prin pro­gramul Prima casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din totalul ipoteca­relor noi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.