Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza din CSM, aproape de final: Un nou candidat la președinția Consiliului, în funcție de deznodământul de la CCR

zf.ro
Consiliul Superior al Magistraturii CSM

După mai bine de o lună în care conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a fost asigurată în mod interimar de judecătorul Bogdan Mateescu (președintele CSM din 2021), criza de la vârful justiției ar putea fi rezolvată joi, 10 februarie. Judecătorul Marian Budă, de la ÎCCJ, membru interimar al CSM ca urmare a pensionării judecătoarei Mariana Ghena, și-a anunțat intenția de a candida la președinția Consiliului.

„Scrisoare de intenţie a domnului judecător Marian Budă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în funcţie de soluţia adoptată de Curtea Constituţională a României faţă de sesizarea unui grup de senatori aparţinând partidului politic Uniunea Salvaţi România (USR) vizând eventuala neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului României nr. 1/2022 privind validarea unui membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată la primul punct de pe ordinea de zi a ședinței Secției pentru judecător a CSM de joi.

Candidatura judecătorului Marian Budă depinde de decizia pe care o va pronunța CCR, miercuri, cu privire la sesizarea USR pe tema hotărârii Senatului României de validare a sa ca membru interimar al CSM. Detalii despre sesizarea USR, AICI!

Plenul Senatului l-a validat, pe 17 ianuarie, în calitate de membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe judecătorul Marian Budă, ca urmare a încetării calităţii de membru al CSM, prin pensionare, a judecătoarei Mariana Ghena, până la alegerea unui nou membru. Pe 11 ianuarie, ședința Plenului CSM a fost boicotată de judecătorii Andrea Chiș, Evelina Oprina, Gabriela Baltag și Mihai Bălan, dar și de procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac. În lipsa acestora, CSM nu a putut constata vacantarea funcției ocupate până zilele trecute de judecătoarea Mariana Ghena. CSM, prin semnătura președintelui interimar și a vicepreședintelui a cerut totuși Senatului să îl valideze pe Marian Budă și în lipsa unui vot formal al Plenului.

Conform prevederilor legale, președinția CSM este asigurată, pentru un an, de unul dintre membrii aleși judecători. Mandatul președintelui nu poate fi reînnoit. Judecătoarele Gabriela Baltag și Andrea Chiș nu au reușit, în decembrie, să strângă suficiente voturi în Secția pentru judecători, pentru a candida la funcția de președinte al CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.