Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză diplomatică: Bahrainul îşi îndeamnă cetăţenii din Liban să părăsească imediat această ţară

Operation World
Liban

Bahrainul şi-a îndemnat marţi cetăţenii din Liban să părăsească "imediat" această ţară, după ce şi-a rechemat diplomaţii din cauza unei crize generate de afirmaţiile unui ministru libanez care a criticat intervenţia militară a Arabiei Saudite în războiul din Yemen, împreună cu alte ţări din Golf, informează AFP.

Ministerul Afacerilor Externe al Bahrainului "îi îndeamnă pe toţi concetăţenii săi din Liban să plece imediat, dată fiind situaţia tensionată de acolo, care cere o prudenţă sporită", potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială de presă.

Cu o zi înainte, Emiratele Arabe, ţară vecină, şi-au îndemnat deja cetăţenii să părăsească Libanul. Sâmbătă, ele şi-au rechemat de asemenea diplomaţii de la Beirut, "în semn de solidaritate" cu Riadul.

Într-o emisiune de televiziune din 5 august şi difuzată luni, Georges Kordahi, actualul ministru libanez al informaţiilor, dar care nu era încă membru al guvernului la acea vreme, a calificat drept ''absurd'' războiul purtat din 2015 în Yemen de coaliţia militară condusă de Arabia Saudită şi a apreciat că este ''timpul să înceteze''.

Declanşat în 2014, în războiul din Yemen şi-au pierdut viaţa zeci de mii de persoane, majoritatea civili, şi milioane de persoane au fost strămutate. În acest război, rebelii houthi susţinuţi de Iran luptă împotriva puterii, sprijinită de coaliţie, din care mai fac parte Emiratele Unite şi Bahrainul.

Declaraţiile lui Kordahi, care a mai afirmat că insurgenţii se apărau "în faţa unei agresiuni externe", au suscitat nemulţumirea Arabiei Saudite, lidera statelor arabe din Golf, care a denunţat afirmaţii "jignitoare".

Premierul libanez s-a delimitat de afirmaţiile lui Najib Mikati şi i-a cerut implicit să demisioneze. Numit în guvern de un partid aliat Hezbollahului pro-iranian, care domină scena politică, Kordahi refuză în prezent să demisioneze.

Şeful guvernului libanez miza pe un potenţial ajutor financiar din partea bogatelor monarhii din Golf pentru a relansa economia prăbuşită a ţării sale.

Actor important al politicii libaneze, puternica mişcare Hezbollah este înarmată şi finanţată de Iranul şiit, marele rival regional al Arabiei Saudite sunite, potrivit Agerpres.ro.

Vineri, Arabia Saudită a dat un termen de 48 de ore ambasadorului libanez pentru a părăsi teritoriul său şi şi-a rechemat ambasadorul de la Beirut. De asemenea, ea a suspendat toate importurile din Liban, dând o lovitură dură economiei libaneze deja extrem de slăbite.

Bahrainul şi Kuweitul au anunţat măsuri similare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.